Dezinformarea a devenit cel mai mare risc pentru omenire, pe termen scurt. Este concluzia raportului Global Risk 2025, realizat de Forumul Economic Mondial. Consecinţele ştirilor false au impact în special asupra politicilor şi instituţiilor publice, dar fenomenul fake-news poate crea prejudicii majore și persoanelor fizice.
Tehnicile de dezinformare au devenit extrem de avansate, încât pun în pericol, deopotrivă, atât companiile, dar și persoanele fizice.
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: Au două metode principale. Amenințările. Și anume urgența de a face ceva. Aceasta e valabil în atacurile și împotriva consumatorilor, dar și împotriva companiilor și a angajatillor. Se încearcă păcălirea acestora cu mesaje din acestea care conțin ultimatumuri și îndeamnă potențiala victimă să facă repede ceva. Sau promisiuni de câștiguri. Cam astea sunt cele două mari categorii de fraude.
Atacatorii, când vine vorba de companii, preferă să influențeze angajații, pentru că este mult mai ușor, decât să intri într-un sistem informatic. Există companii foarte mari în această lume care au fost păcălite că să mute bani dintr-o companie în altă, crezând că ordinul vine de la un CEO.
În pericol nu sunt doar companiile, ci și clienții lor.
Eliza Rogalski, expert comunicare, companie de consultanţă: Ce vrem noi să marcăm astăzi este să facem companiile cât mai conștiente că între dezinformare și pierderile financiare pentru ele sau pentru clienții lor există o legătură directă. Și prevenibilă, dacă se poate spune așa.
Silvia Jalea, director comunicare bancă: Investițiile sunt deja de cinci ani, mai bine de cinci ani, intensificate, când vine vorba despre comunicare și educare. Educarea în primul rând a clienților, dar și a spațiului public, a jurnaliștilor, și în general a utilizatorilor serviciilor bancare.
La trei euro destinați marketingului ar trebui adăugat un euro contra fake-news-ului. Studiile mondiale în materie de consultanță estimează că până în 2028 companiile din întreagă lume vor investi nu mai puțin de 500 de miliarde de dolari pentru combaterea dezinformării.
Deja sunt companii, pe plan mondial, care își asigura bunurile împotriva dezinformarilor și atacurilor cibernetice.
sursa: TVR
15.04.2025