Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.
Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.
Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale. Aceasta a luat fiinţă în 1952, la Veneţia, când 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţia lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit site-urilor https://uap.ro/aniap/ şi www.aiap-iaa.org.
Ziua mondială a artei a fost marcată, în anul 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, printr-o dezbatere virtuală, organizată de UNESCO, sub auspiciile mişcării globale “ResiliArt”, iar în 2021, printr-o serie de evenimente şi activităţi respectând regulile sanitare impuse de pandemie, şi desfăşurate fie cu public, fie online, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor. După doi ani de restricţii, în 2022, publicul a avut din nou posibilitatea de a merge la teatru, la cinema sau în muzee, pentru a admira moştenirea lăsată în urmă de artişti.
15.04.2023