O explozie de deepfake-uri și alte dezinformări bazate pe inteligența artificială reprezintă o „amenințare gravă” la adresa democrației într-un an electoral important la nivel mondial, a avertizat unul dintre cei mai importanți directori de la Google, potrivit The Times.
Alături de Amazon, Twitter/X, TikTok, Meta și alte 15 corporații tehnologice, compania lansează un program de identificare și eliminare automată a videoclipurilor și înregistrărilor audio false și menite să denatureze opinia publică.
Marea Britanie, Statele Unite, India, Germania și Indonezia se numără printre cele 64 de țări care organizează sau au organizat deja alegeri în acest an, într-un climat de insecuritate și agitație.
„Sfârșitul democrației”
Există o preocupare deosebită că videoclipurile generate de inteligența artificială pot influența rezultatele unora dintre cele mai apropiate și mai importante curse electorale.
În timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat din New Hampshire, în urmă cu câteva săptămâni, până la 25.000 de gospodării au primit apeluri telefonice cu o înregistrare manipulată a vocii președintelui Biden, care le cerea să se abțină de la vot.
Începând de joi, imagini fabricate ale unui reportaj difuzat în Franța despre o presupusă tentativă de asasinat asupra președintelui Emmanuel Macron s-au răspândit pe internet.
În cadrul conferinței de securitate de la Munchen, Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat că combinația dintre inteligența artificială și campaniile de dezinformare ar putea duce la „sfârșitul democrației” în UE și în SUA dacă nu este controlată.
Într-un interviu acordat pentru The Times, Kent Walker, președintele pentru afaceri globale al Google, a declarat că, având în vedere ritmul accelerat de dezvoltare a inteligenței artificiale, există pericolul ca falsurile profunde „micro-targetate” să fie personalizate pentru a influența părți mici, dar potențial decisive ale electoratului prin intermediul unor platforme de socializare, deși aceste tehnici sunt puternic restricționate pe YouTube și în alte produse Google.
„Am învățat multe în ultimul deceniu și luăm foarte în serios riscul de dezinformare”, a declarat Walker. „Pentru alegerile din întreaga lume, am înființat camere de război 24/7 pentru a identifica potențialele dezinformări”.
sursa: TVR
20.02.2024