Bursele din întreaga lume au deschis luni pe roșu, inclusiv în România (-3,6%), cu scăderi care au ajuns chiar și la -12% la bursa din Tokyo. Tot luni, dar spre prânz a picat și Bitcoin. Analiștii consultați de „Adevărul” au explicat că sunt indicii de instalare a unei noi crize globale.
„Un val de temeri apărute referitoare la starea economiei americane. Sectorul industrial a arătat o încetinire mai abruptă decât se prognoza, în timp ce piața forței de muncă din SUA a înregistrat o deteriorare mai amplă decât estimările. În acest context, probabilitatea privind cărora băncile centrale mondiale vor trebui să ia măsuri crește, iar scenariul unei reduceri de urgență din partea Fed a căpătat mai multă tracțiune, alimentând și mai mult panica”, a explicat analistul XTB, la solicitarea „Adevărul”.
Potrivit acestuia, scăderea a fost cel mai puternic resimțită în Asia, piețe care au deschis primele și au putut reacționa la datele de vineri privind locurile de muncă din SUA. Acțiunile japoneze au suferit cea mai abruptă corecție din ultimii zece ani, iar yenul a crescut.
Și Bitcoin a înregistrat luni o scădere abruptă, sub 50.000 USD pentru prima dată din februarie.
Criptomonedele s-au prăbușit pe fondul vânzării pieței globale stimulate de temerile de recesiune.
Prețul bitcoin a scăzut cu mai mult de 13% luni, la 50.963,57 USD, conform Coin Metrics. La un moment dat, a scăzut la 49.111,10 USD – cel mai scăzut nivel și pentru prima dată sub 50.000 USD din februarie.
Bitcoin a pierdut aproape 18% de Sâmbătă. Acum o săptămână, pe 20 iulie, a urcat până la 69.982 USD.
„Căderi de 30 la sută, oricât de înfricoșătoare sunt, sunt egale pentru cursul piețelor bull și este încurajator că bitcoinul a revenit peste 50.000 de dolari”, a spus co-fondatorul Nexo Antoni Trenchev.
Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.
Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.
sursa: Adevărul
06.08.2024