Războiul din Ucraina readuce în prim plan dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, sau extinderea acestuia acolo unde este în vigoare, în unele țări europene, în special în țările baltice și în cele nordice. În România, ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu ar avea susținerea a 44% din cetățeni, potrivit unui sondaj recent IRES. Norvegia a aprobat un plan de zeci de miliarde de euro pentru finanțarea armatei.
Norvegia și Danemarca vor să recruteze mai mulți militari, invocând schimbarea situației de securitate determinate de războiul din Ucraina.
Danezii vor să prelungească serviciul militar de la 4 la 11 luni și să-l facă obligatoriu și pentru femei, așa cum se întâmplă în Norvegia și Suedia.
Guvernul norvegian a adoptat un nou plan pentru apărare. Va crește numărul de recruţi cu 50%, progresiv, și va aloca în următorul deceniu zeci de miliarde de euro pentru apărare și înzestrarea forțelor norvegiene.
Jonas Store, premierul Norvegiei: „Avem nevoie de o apărare care să fie adaptată timpurilor și provocărilor noastre. Prin urmare, propunem să consolidăm apărarea Norvegiei cu 600 de miliarde de NOK (n.r. coroane norvegiene, aprox. 52 de mld. de euro) în următorii 12 ani, începând din acest an și până în 2036.”
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, va prezenta în această lună un raport privind modele de reintroducere a serviciului militar obligatoriu.
Cancelarul Scholz este sceptic, iar în guvern nu s-a conturat o poziție clară pe acest subiect.
Suedia, Lituania și Letonia au reintrodus serviciul militar obligatoriu.
Finlanda l-a menținut întotdeauna pentru bărbaţi, în timp ce în Estonia efectuarea serviciului militar era obligatorie, având o durată de 8-11 luni.
Kaja Kallas: premierul Estoniei: „Două milioane de oameni sunt gata să-și apere țara, să știe ce au de făcut.”
În Olanda, tinerii primesc la 17 ani o scrisoare prin care sunt înregistrați pentru serviciul militar. În acest an, textul notificării a fost schimbat, include cuvântul „război” și precizarea că, în caz de conflict, Guvernul și Parlamentul pot stabili ca prezența la acest serviciu militar să fie obligatorie.
– Ai fi dispus să lupți pentru țară?
– Da, sigur. Este important să lupți și pentru oamenii care locuiesc aici. Și pentru cei dragi care sunt aici.
– Cred că ar fi bine pentru toată lumea, un an în serviciul militar.
Polonia mizează pe o armata profesionistă extinsă – până la 300.000 de militari, dublu față de efectivul actual. Anual, 200.000 de civili sunt convocați la centrele de recrutare pentru evaluarea aptitudinilor.
În România, deși există o susținere majoritară pentru armata profesionistă, ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu capătă mai multă susținere, 44% dintre români afirmând că aceasta ar fi soluția mai bună.
Sunt datele unui sondaj IRES realizat luna trecută, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.058 de respondenți.
sursa: TVR
07.04.2024