Se ştie că o îmbrățișare din partea mamei poate reduce stresul copilului, dar noile cercetări arată că simpla auzire a vocii ei poate iniția aceleași răspunsuri biochimice – chiar dacă mama vorbește la telefon.
Hormonul oxitocină promovează legătura dintre mamă și copil și a fost mult timp asociat cu contactul fizic apropiat (adesea prin interacțiunea piele la piele a sugarului, cum ar fi alăptarea și alinarea).
„S-a înțeles că eliberarea de oxitocină în contextul legăturii sociale necesită, de obicei, contact fizic”, a declarat Leslie Seltzer, cercetător postdoctoral la Laboratorul de emoții pentru copii al Universității Wisconsin-Madison și autor principal al studiului. „Dar este clar din aceste rezultate că vocea mamei poate avea același efect ca o îmbrățișare, chiar dacă ea nu este de faţă”.
Pentru experiment, Seltzer și colegii săi au pus 61 de fete cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani să rezolve exerciţii și să vorbească în faţa unor străini. (Acestea sunt teste de stres frecvent utilizate pentru copii).
Apoi, 19 fete au fost lăsate să stea împreună cu mamele lor 15 minute, timp în care s-au îmbrăţişat şi au vorbit liniştit.
Alte 20 de fete au primit un apel de 15 minute de la mamele lor pe un telefon furnizat de cercetători.
Celelalte 22 de fete au vizionat un film neutru din punct de vedere emoțional timp de 75 de minute (celelalte două grupuri au vizionat, de asemenea, 60 de minute din același film după cele 15 minute de contact matern).
Pentru a testa nivelurile de cortizol, hormonul stresului, au fost colectate probe de salivă de șapte ori pe parcursul experimentului, iar nivelurile de oxitocină au fost monitorizate prin intermediul a patru probe de urină.
„Copiii care au ajuns să interacționeze cu mamele lor au avut practic același răspuns hormonal, indiferent dacă au interacționat direct sau la telefon”, a declarat Seltzer. Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings of the Royal Society B.
sursa: TVR
09.03.2025