Încă cinci oameni au murit din cauza complicațiilor date de gripă în ultima săptămână. Sunt cele mai recente date ale Institutului de Sănătate Publică, care arată că, în țară sunt aproape 1.200 de noi cazuri de gripă. Numărul infecțiilor respiratorii s-a dublat, iar la unităţile medicale numărul celor care merg să ceară ajutorul cadrelor medicale creşte continuu. Medicii trag un semnal de alarmă și insistă asupra importanței vaccinării antigripale.
Cele mai multe căzuri de gripă sunt în București și în județele Cluj, Brașov, Constanța, Albă și Galați. Medicii se aşteptau la creşterea numărului de cazuri de infecții respiratorii, nu doar de gripă, mai ales acum, după sărbători și după ce copiii s-au întors la școală. La Instititutul Matei Bals, numărul celor care ajung la camera de garda s-a dublat în ultimele zile. 250 de oameni vin zilnic aici.
Adrian Marinescu, manager interimar al Institutului Matei Balş: Dacă vorbim de gripă, e boală care ne pune la pat, ne simțim de parcă am fost bătuți, cine a făcut gripă o recunoaste ușor, dacă ai gripă și de asta trebuie făcută testarea, poți să ai și tratamentul antiviral care să te ridice din pat în 24 de ore. Nu toți sunt cazuri severe, există și complicații, persoanele în vârstă.
Nu s-ar ajunge atât de des la complicaţii ale gripei, dacă oamenii s-ar vaccina. Iar în acest sezon gripal, un milion 200 de mii de persoane s-au vaccinat. Pentru a înțelege mai bine de ce se refuză serul antigripal, grupul de vaccinologie al Societății Române de Medici de Familie a făcut un studiu, în luna octombrie. Din aproximativ 14.000 de pacienți consiliați, aproape 3% au refuzat vaccinarea antigripală.
Sandra Alexiu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti: Aproximativ 41% percep greșit riscul, ei cred că nu e necesar să îl facă sau zic că nu au avut gripă și nu o să facă și eventual o părere fff bună despre imunitatea lor. Pentru că au avut norocul să nu facă o formă gravă sau să nu facă deloc nu își dau seama cât de mare ar putea fi impactul sau după, dacă apar complicațiile.
Un alt motiv este frică de injecții și reacții adverse. Alții, însă, spun că nu au încredere. IndiFerent de motiv, datele arăt că se poate muri din cauza complicațiilor date de gripă. Grave pot fi și infecțiile respiratorii. Numărul total al celor care suferă de așa ceva s-a dublat în doar o săptămâna. De la 44 de mii, la peste 90 de mii, arată Datele Institutlui Național de Sănătate Publică.
sursa: TVR
17.01.2025