După ce săptămâna trecută au fost înregistrate în țara noastră temperaturi de până la 28,8 grade Celsius, așa cum a fost la Călărași, de exemplu, până joi, temperaturile medii se vor situa între -5 și 6 grade Celsius, ceea ce ar putea să le pună mari probleme fermierilor, având în vedere că pomii au început să înflorească. Specialiștii în horticultură spun că producțiile vor fi în pericol numai dacă temperaturile vor scădea mai mult de -7 grade Celsius.
Caisul deja a înflorit. Acum vedem că sunt câteva flori care sigur la o temperatura de -2,-3 grade pe timpul nopții vor avea de suferit, producția va pieri. În același timp, există muguri care vor înflori ulterior, deci șanse de a recupera o parte din producție există, explică un fermier.
Livezile sunt în floare, după temperaturile ridicate din ultimele zile. Registrul s-a schimbat, însă, complet.
Cele mai ridicate temperaturi au fost pe 15 martie: 28,8 C la Călărași, 28 C la Cernavodă, 27,6 C la Fetești, cu peste 17 grade peste normalul perioadei.
Daniel Alexandru, şef Agrometeorologie, ANM: În perioada următoare, vorbim de intervalul 18-20, de marți până joi, regimul termic va scădea la nivelul întregii țări. Mediile se vor situa între -5 și 6 grade. După care regimul termic va reveni aproape de normal, astfel încât temperaturile minime nu vor mai scădea sub 0 grade Celsius. Plantele care vor avea de suferit vor fi pomii fructiferi și vița de vie, vorbim de mugurii aceștia care deja au înflorit.
Dacă temperaturile vor scădea mai jos de -7 grade s-ar putea ca de pe câmp și din livezi să nu se mai culeagă nimic.
Adrian Peticilă, conf. univ., Facultatea de Horticultură, Bucureşti: Dacă avem temperaturi mai joase de -7 grade, Doamne ferește, atunci speciile pomicole pot să fie afectate. În acest moment, în cele două nopți de -1,-2 grade care sunt anunțate în zona Bucureștiului sunt șanse că marea majoritate a pomilor să rămână și să supraviețuiască cu o bună parte din fructe.
În cazul în care vor avea pierderi din cauza frigului, fermierii vor fi despăgubiți, însă doar aceia care au polițe.
Florin Ciolacu, preşedinte, Clubul Fermierilor Români: Nu există un mecanism de gestiune a riscului la nivel național. În schimb, există un instrument financiar pe care statul l-a pus la dispoziție și e foarte bun, e funcțional, prin Ministerul Agriculturii finanțează parțial costurile polițelor de asigurare pentru fermieri.
Încă de la începutul anului, vegetația a fost pusă la încercare. După valurile de căldură din ianuare și gerul din februarie, luna martie a adus temperturi de vară, pentru ca acum să avem din nou nopți cu minus.
sursa: TVR
18.03.2025