Acest website folosește cookies, continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai mult.
Accept
Speranta TVSperanta TVSperanta TV
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Reading: Studiu: Munca în echipă, câteodată supraestimată
Share
Font ResizerAa
Speranta TVSperanta TV
Font ResizerAa
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Caută
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Follow US
  • Advertise
Actualitate

Studiu: Munca în echipă, câteodată supraestimată

Last updated: 19 august 2023 3:09 pm
Published: 19 august 2023
Actualitate
58 Views
5 Min Read
SHARE

Beneficiile inteligenței colective pot fi depășite de costul necesar coordonării între membrii echipei. Este concluzia unei noi cercetări cu privire la munca în echipă. Asta în ciuda faptului că, de-a lungul secolului 21, munca în echipă a ajuns să definească mediul modern de lucru. Impulsionat de progresele tehnologiei comunicațiilor, lucrul în colaborare este, după cum spun experții în management, modul în care se valorifică „inteligența colectivă”, scrie The Conversation.

Inteligența colectivă este adesea văzută ca fiind mai mare decât suma părților sale: superioară inteligenței individuale cumulate a membrilor grupului. Valorificarea ei îmbunătățește acuratețea sarcinii (găsește răspunsuri mai bune și mai corecte) și sporește eficiența sarcinii (găsește răspunsuri bune mai rapid). Asta înseamnă o finalizare mai rapidă și de calitate superioară.

În același timp, totuși, atât cercetarea, cât și limbajul popular subliniază limitele inerente conceptului. Dacă „două capete sunt mai bune decât unul”, e adevărat și că „prea mulți bucătari strică bulionul”?

Studiul experimental făcut în Oxford, pe 195 de participanți, a folosit un proiect online de știință cetățenească, Wildcam Gorongosa. Participanții au analizat fotografiile prin web cam făcute în Parcul Național Gorongosa, Mozambic, pentru a găsi și identifica speciile și comportamentul animalelor.

Experimentul a cuprins două etape: antrenament și testare. Ambele au fost făcute mai întâi singuri și apoi în echipe de câte doi. Oamenii aveau de îndeplinit cinci subsarcini: detectarea prezenței animalelor; numărând câte erau; identificarea a ceea ce făceau (în picioare, odihnă, mișcare, mâncare sau interacțiune); identificarea vârstei (tineri sau nu); și identificarea animalelor din 52 de specii posibile (a fost inclusă opțiunea „nimic aici”, dar nu „nu știu”).

Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unul a primit instruire țintită cu imagini similare cu setul de testare. Celălalt a primit pregătire generală cu o gamă diversă de imagini. Tipul de antrenament le-a afectat într-adevăr performanța. Pentru cei cu pregătire generală – „generaliștii” – eficiența s-a îmbunătățit inițial, dar apoi a scăzut, odată ce au fost testați pe setul specific de imagini. În schimb, cei cu pregătire țintită – „experții” – și-au menținut sau îmbunătățit constant performanța.

GAS ONE

Pentru a investiga impactul pe care l-ar avea dinamica echipei, s-au format apoi trei tipuri de grup: acestea aveau fie doi experți, doi generaliști, fie o pereche mixtă. În mod surprinzător, experții au constatat că nici doi generaliști, nici un grup mixt nu au avut rezultate mai bune decât un generalist care lucrează singur.  Nici măcar doi experți care lucrează împreună nu s-au descurcat mai bine decât un singur expert.

Deși prezența unui expert într-un grup a îmbunătățit acuratețea pentru sarcinile mai complexe, nu a îmbunătățit eficiența grupului. Cu alte cuvinte, echipa a primit mai multe răspunsuri corecte, dar întregul proces a durat mult mai mult. Iar pentru sarcinile simple, nu a existat nicio îmbunătățire a preciziei odată cu prezența unui expert. În cele din urmă, timpul pe care membrii echipei l-au pierdut în coordonarea între ei a depășit beneficiul adăugării unui expert în grup.

Cercetările au arătat de mult timp că performanța insuficientă într-un grup este cauzată adesea de ceea ce psihologii sociali numesc „pierderi de proces”. Inteligența colectivă a unei echipe poate fi, de exemplu, afectată negativ de prejudecățile sociale și de efectele de „turmă”, iar deciziile colective pot fi influențate în mod disproporționat de câțiva membri ai grupului care sunt mai puțin competenți, dar mult mai încrezători.

Mai mult, psihologii vorbesc despre „loafing social”, pentru a descrie o persoană care are performanțe slabe, deoarece face parte dintr-un grup. Este vorba despre oameni care au impresia că alții vor face treaba fără ca ei să fie nevoiți să contribuie. Atunci când un număr mare de membri ai echipei urmează această strategie, eforturile combinate ale echipei sunt chiar mai mici decât suma eforturilor individuale.

Dinamica muncii în echipă – fie la locul de muncă, fie în contextul acțiunii colective – este complexă. În timp ce colaborarea oferă beneficii în contexte specifice, este esențial să se ia în considerare compromisurile cu privire la timp, acuratețe și eficiență. Coordonarea are un cost.

sursa: TVR

19.08.2023

DONEAZĂ

Share This Article
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Copy Link Print
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne pe:

Adăugate recent

Speranta TV | Nicușor Dan, la evenimentul „The King’s Birthday Party 2025”: România este onorată să aibă Regatul Unit drept partener strategic, aliat și prieten de nădejde
Nicușor Dan, la evenimentul „The King’s Birthday Party 2025”: România este onorată să aibă Regatul Unit drept partener strategic, aliat și prieten de nădejde
Știri
20 iunie 2025
Speranta TV | Administraţia Fondului Pentru Mediu a suspendat programele Rabla, până se formează noul Guvern și se stabilesc măsurile fiscale
Administraţia Fondului Pentru Mediu a suspendat programele Rabla, până se formează noul Guvern și se stabilesc măsurile fiscale
Știri
20 iunie 2025
Speranta TV | Mirajul câștigului la jocuri de noroc distruge vieți. Când vedetele le promovează, adolescenții plătesc prețul
Mirajul câștigului la jocuri de noroc distruge vieți. Când vedetele le promovează, adolescenții plătesc prețul
Știri
20 iunie 2025
Speranta TV | DEVOȚIONAL: LOIALI UNUL ALTUIA
DEVOȚIONAL: LOIALI UNUL ALTUIA
Devoțional
20 iunie 2025

Date de contact:

Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 38 – 38A Com. Voluntari, jud. Ilfov

Telefon: 021 269 03 41

Fax: 021 269 04 86

E-mail: contact@sperantatv.ro

Advertise

  • Advertise with us
  • Newsletters
  • Deal

Articole asemănătoare

În Iran continuă protestele declanşate după moartea în condiții misterioase, în custodia poliției iraniene, a unei tinere care nu ar fi purtat regulamentar vălul musulman

28 septembrie 2022

România: Salariul minim va crește la 3000 de lei din 2023, din care 200 lei scutiți de impozit. Salariul minim în construcții crește la 4.000 de lei

26 noiembrie 2022
Speranta TV | Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Eficienţa Sistemului Garanţie-Returnare va putea fi evaluată în mai sau iunie
Actualitate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Eficienţa Sistemului Garanţie-Returnare va putea fi evaluată în mai sau iunie

21 februarie 2024

Ministerul de Externe al Franței face apel la cetățenii săi să părăsească fără întârziere Belarus

15 februarie 2023

Termeni și condiții

Toate informațiile și materialele folosite în acest site sunt rezervate în exclusivitate SPERANȚA TV.

Folosirea oricărui text, imagine, material, fișier sau obiect de construcție din acest site în alte scopuri decât cele necomerciale și cele specificate în site fără acordul scris al SPERANȚA TV este interzisă fiind protejate de legea dreptului de autor.

Cod deontologic

Trustul Media SPERANȚA

Director general:
Costel Gogoneață

Director de Programe și Redactor Șef:
Cristina Ișvan
Manager Resurse Umane și Dep. administrativ:
Ana-Maria Sandu
Branduri: Speranța TV
Radio Vocea Speranței
Academia Speranța
Hope Discovery
HopePlay

Date de contact

Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 38 – 38A
Voluntari, jud. Ilfov, cod postal 077190

Telefon: 021 269 03 41

E-mail: contact@sperantatv.ro

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI – CNA Adresa: Bd. Libertatii nr.14, sector 5, cod 050706, Bucuresti, Romania – www.cna.ro

ASOCIAȚIA CENTRUL MEDIA ADVENTIST

Reprezentant legal: Costel Gogoneață

Acționari:

Uniunea Adventistă,
Conferința Banat,
Conferința Moldova,
Conferința Muntenia,
Conferința Oltenia,
Conferința Transilvania de Nord,
Conferința Transilvania de Sud

 

Follow US
Copyright © 2024 Speranta TV
Gestionează consimțământul

Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informații despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțirea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Functional Mereu activ
Stocarea sau accesul tehnic este strict necesar pentru scopul legitim de a permite utilizarea unui serviciu specific solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul unic de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Stocarea sau accesul tehnic care este folosit exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformare voluntară din partea Furnizorului de Servicii Internet, sau înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi folosite în mod obișnuit pentru a vă identifica.
Marketing
Stocarea sau accesul tehnic este necesar pentru crearea de profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate, sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Preferințe
{title} {title} {title}
Bine ai venit

Logează-te

Username or Email Address
Password

Lost your password?