State și infrastructuri ale Uniunii europene sunt supuse unui atac permanent în spațiul virtual, arată raportul lansat miercuri de ENISA, Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică.
La succesul agresiunilor contribuie și lipsa de protecție suficientă în domenii economice și sociale importante care nu reușesc să țină pasul cu evoluțiile tehnologice în domeniul IT, așa cum ar fi zona de sănătate publică. Una dintre armele cele mai puternice cu aplicabilitate în spațiul politic este manipularea informației cu cele mai diverse scopuri, precum cele electorale sau de scădere a încrederii cetățenilor în instituții ale statului.
Anul acesta s-au derulat numeroase atacuri în spațiul european, dar și în Statele Unite.
State și infrastructuri ale Uniunii europene sunt supuse unui atac permanent în spațiul virtual, arată raportul lansat miercuri de ENISA, Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică.La succesul agresiunilor contribuie și lipsa de protecție suficientă în domenii economice și sociale importante care nu reușesc să țină pasul cu evoluțiile tehnologice în domeniul IT, așa cum ar fi zona de sănătate publică. Una dintre armele cele mai puternice cu aplicabilitate în spațiul politic este manipularea informației cu cele mai diverse scopuri, precum cele electorale sau de scădere a încrederii cetățenilor în instituții ale statului.
Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică arată că în contextul internațional tensionat, atacurile cibernetice au crescut, fiind manipulate de factori statali.
Pentru Europa, amenințările provin din China și din Rusia, spun autorii analizei, și sunt vizate atât instituții importante, cât și firme private din industrii cheie.
sursa: TVR
05.12.2024