Biroul Naţional de Statistică (BNS) de la Chişinău va desfăşura recensământul populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova în perioada 8 aprilie – 7 iulie, conform unei hotărâri aprobate miercuri în acest sens de guvernul moldovean, se arată într-un comunicat de presă.
Datele despre persoane şi locuinţele acestora vor fi colectate în mod direct, prin intervievare, dar şi indirect, din sursele datelor administrative sau private.
Informaţiile colectate la recensământ vor fi folosite inclusiv pentru calculul numărului populaţiei rezidente a Republicii Moldova, precum şi pentru constituirea bazei de sondaj pentru cercetări statistice în gospodăriile populaţiei, potrivit comunicatului citat.
Pentru finanţarea lucrărilor de organizare şi de efectuare a acestui recensământ, bugetul de stat prevede fonduri în valoare de de 244,3 milioane de lei moldoveneşti.
Recensământul – potrivit site-ului oficial al BNS – se va desfăşura în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Naţional de Statistică în desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2024”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de către Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA). Derularea acestui proiect a început în iunie 2023, având o durată de implementare de 30 luni. Valoarea totală a proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuţia UNFPA.
Vor acorda asistenţă în cadrul acestui exerciţiu complex Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), Programul Alimentar Mondial (PAM), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), guvernele Elveţiei, Indiei, precum şi alţi parteneri de dezvoltare.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor – o cercetare statistică de amploare organizată o dată la 10 ani – are drept scop de a oferi informaţii de interes public despre populaţia rezidentă şi locuinţe pentru elaborarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea mediului de afaceri.
În premieră, Recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor, fiind o alternativă modernă a tradiţionalei colectări de date statistice pe hârtie, se mai menţionează în comunicatul guvernului. De asemenea, BNS, cu suportul autorităţilor publice locale şi altor parteneri, urmează să angajeze peste 4.000 de recenzori din toată ţara care vor fi antrenaţi în procesul de recenzare a populaţiei.
Conform Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populaţiei şi locuinţelor, art. 7, participarea persoanelor la Recensământ este obligatorie, subliniază Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova pe site-ul său oficial.
sursa: TVR
01.02.2024