La firmele private, oamenii plătesc și cu 20% mai mult față de anul trecut. Vestea bună ar fi că în depozitele Romsilva sunt suficiente stocuri, iar aici prețul a rămas la fel. La marginea pădurii, metrul cub se vinde cu 280 de lei fără TVA. Dacă sobele ar fi înlocuite cu centrale, chiar și pe lemne, nu neapărat pe gaze, costurile s-ar reduce la jumătate.
Gospodăriile încep să se umple cu stive de lemne pentru iarnă. Chiar dacă în multe zone avem temperaturi neobișnuit de mari, de cum urcăm puțin spre munte, se simte frigul. Oamenii au pus deja sobele în funcțiune. Peter Lukacs locuiește în județul Harghita, unde iernile sunt lungi și grele. Ca să iasă cu bine din sezonul rece, trebuie să plătească în jur de 4.000 de lei.
Reprezentanții Romsilva spun că anul aceste au stocuri suficiente și că prețurile sunt cam la fel ca anul trecut, 280 lei/mc fără TVA. Asta datorită iernilor blânde din ultimii ani.
Bogdan Boghian, inginer silvic, Romsilva: În prima parte a anului au fost valorificați circa 1,1 milioane metri cubi lemne de foc, într-o ușoară scădere față de anul precedent. La nivelul unităților există un stoc de 500.000 mc, pe fondul unei ușoare scăderi din partea populației.
Lemnele de foc comercializate de privați sunt ceva mai mari.
Cătălin Tobescu, președinte, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn: Lemnul de foc în zonele forestiere este undeva la 3-400 lei/mc, în zonele de câmpie, dacă vorbim de sud, de la Dolj până la Constanța, poate să fie 5-600 lei/mc.
Potrivit statisticilor, în zonele rurale există aproximativ 3,5 milioane de locuințe care se încălzesc cu sobe pe lemne, majoritatea fiind vechi și ineficiente, ceea ce duce la un consum ridicat. Specialiștii estimează costuri de aproximativ 3.000 de lei pe sezon de încălzire.
Dacă sobele ar fi înlocuite cu centrale, costurile ar fi mult mai mici, spun reprezentanții industriei lemnului.
Cătălin Tobescu, președinte, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn: La o casă care se încălzește clasic cu sobe poate consumul ar fi de 8-10 mc de lemne pe iarnă, dacă ar merge pe peleți, consumul ar fi de maximum 5 tone de peleți/an, sau o centrală modernă pe lemne, sau o centrală cu gazeificare, consumul s-ar reduce la jumătate.
Comisia Europeană a recomandat țărilor din UE ca până în 2029 să renunțe la sobele pe lemne și la centralele de apartament și să treacă la încălzirea centralizată cu pompe de căldură.
sursa: TVR
11.10.2024