Agenţiile de presă şi mass-media internaţionale scriu despre ‘seismul electoral’ de la alegerile prezidenţiale din România şi vorbesc despre surpriza produsă despre un candidat prorus practic necunoscut şi fără susţinerea unui partid politic în spate.
Un candidat de extremă dreapta, pro-rus, a preluat un avans surprinzător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, rezultatele preliminare plasându-l pe rivalul său pro-european pe un loc secund, scrie BBC despre alegerile din România
Scorul lui Georgescu, care nu are un partid propriu și a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor. Georgescu, care nu aparține niciunui partid, a promis, să pună capăt la ceea ce el numește servilism față de Uniunea Europeană și NATO, în special în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, scrie BBC.
Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a preluat conducerea în alegerile prezidenţiale de duminică din România, potrivit datelor electorale,(…) un rezultat care a zguduit peisajul politic al ţării, menţionează The Guardian.
France 24 notează că ”Un candidat pro-rus a reuşit o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România” .
Reuters: Lidera de centru-dreapta intră în turul doi, potrivit numărătorii preliminare
Românii care au votat în străinătate în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică au împins-o pe lidera partidului de centru-dreapta de opoziţie USR, Elena Lasconi, pe locul doi, înaintea premierului social-democrat Marcel Ciolacu, scrie Reuters, care citează o numărătoare preliminară a voturilor.
Pe primul loc se situează Călin Georgescu, calificat de agenţia de presă britanică drept „candidat independent de extremă dreapta”.
Cu 99,9% din voturi numărate, Lasconi se va confrunta cu un critic al NATO în al doilea tur de scrutin din 8 decembrie, într-un rezultat şocant care ameninţă poziţia ferm pro-Ucraina a României, mai scrie Reuters.
Georgescu a numit scutul de apărare antirachetă al NATO de la Deveselu drept o „ruşine a diplomaţiei” şi a declarat că Alianţa Nord-Atlantică nu va proteja pe niciunul dintre membrii săi dacă ar fi atacaţi de Rusia, aminteşte Reuters.
Preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a consolidat poziţia puternic prooccidentală a României, dar a fost acuzat că nu a făcut suficient pentru a lupta împotriva corupţiei, notează Reuters.
Rezultatele de duminică sunt una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor postcomuniste din România, liderii celor mai mari două partide, social-democraţii de stânga şi liberalii de centru-dreapta – care se află într-un guvern de coaliţie – fiind eliminaţi din primul tur, mai scrie agenţia de presă britanică.
AFP: Seism electoral în România
Seism electoral în România: un candidat prorus la care nimeni nu se aştepta a ajuns pe primul loc duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a transmis AFP.
Potrivit experţilor, extrema dreaptă din România a profitat de un climat social şi geopolitic încordat în acest stat loial UE şi NATO şi care se învecinează cu Ucraina.
Este o bulversare pentru această ţară de 19 milioane de locuitori care a rezistat până acum poziţionărilor naţionaliste, demarcându-se în acest fel de Ungaria sau Slovacia, comentează AFP.
După zece ani la putere ai preşedintelui în exerciţiu Klaus Iohannis, un fervent susţinător al Kievului care a devenit foarte nepopular în special datorită călătoriilor sale costisitoare în străinătate finanţate din bani publici, românii şi-au pus, aşadar, speranţele în candidaţii antisistem, pe fondul ascensiunii mişcărilor ultraconservatoare din Europa, mai notează France Presse.
România, care împarte o graniţă de 650 de kilometri cu Ucraina şi este mărginită de Marea Neagră, joacă un rol strategic „vital”, aminteşte think tank-ul New Strategy Center într-un studiu. Atât pentru NATO, găzduind pe teritoriul său peste 5.000 de militari ai alianţei, cât şi pentru tranzitul cerealelor ucrainene, mai scrie AFP.
dpa: Georgescu, un candidat independent puţin cunoscut
Georgescu, un candidat independent puţin cunoscut anterior, a atras atenţia prin poziţiile sale proruse şi antioccidentale, precum şi printr-o obsesie faţă de fasciştii României din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie dpa.
Călin Georgescu, de profesie agronom şi medic veterinar, şi-a făcut în principal campanie pe Tiktok.
„Georgescu a fost anterior membru al partidului parlamentar de extremă dreaptă AUR, dar a demisionat după o dispută”, notează agenţia de presă germană.
EFE: Aproape 9,5 milioane de români s-au prezentat la vot
Aproape 9,5 milioane de români, sau puţin peste 52% din cei peste 18 milioane de români cu drept de vot, şi-au exercitat duminică acest drept, scrie EFE, care remarcă faptul că prezenţa a fost ceva mai mare decât în urmă cu 5 ani.
Acesta este cel de-al nouălea scrutin pentru desemnarea şefului statului român de la căderea Cortinei de Fier, în aşa-numita „Revoluţie din decembrie” (1989), potrivit agenţiei de presă spaniole.
Preşedintele ales îl va înlocui pe actualul şef al statului, liberalul Klaus Iohannis, care a deţinut funcţia timp de 10 ani.
Ziua electorală a fost marcată de o serie de denunţuri privind existenţa unor nereguli şi incidente, iar Ministerul de Interne a promis că va investiga peste 300 de cazuri.
sursa: TVR
25.11.2024