Vin sărbătorile, dar în loc de bucurie și generozitate, aduc nervi și agitație în trafic, mai ales în Capitală și în marile orașe, unde bulevardele și străzile sunt arhipline și nu doar la orele de vârf. Odată cu îmbulzeala și regulile de circulație sunt tot mai des ignorate, deopotrivă de șoferi și pietoni.
Observăm, atunci când suntem în trafic, multă încrâcenare, nerăbdare la pachet și cu încălcarea regulilor legale și de bun-simt. Specialiștii au interpretat aceste comportamente și le-au legat de diverși factori care pot contribui la graba de dinaintea sărbătorilor. Iar șoferii spun că își stăpânesc greu nerăbdarea și chiar nervii pe care îi generează aglomerațiile din marile orașe.
Aglomeratie în trafic, nerăbdare, nervi, claxoane apăsate prelung, accidente mai grave sau mai ușoare. Toate fac parte din peisajul urban, în această perioadă, dinaintea sărbătorilor. În centrul Bucureștiului, în jurul orei 14.00, șoferii au avut nevoie de aproape o oră ca să parcurgă o distanță de aproximativ un kilometru. Așa că nu e de mirare că se constată o creștere a incidențelor rutiere.
Cms. şef Bogdan Oproiu – director adjunct, Direcţia Rutieră: Fiind o perioadă aglomerată în zonele comerciale într-adevar pot apărarea mai multe situații de conflicte în trafic, dar sunt evenimente minore care se produc într-adevar într-un număr mai mare decât în alte perioade ale anului nu mai avem aceeași toleranță, dorim să facem cumpărături repede, să parcăm cât mai aproape de marketuri și de aici pleacă această intoleranță în trafic.
Șoferii recunosc că răbdarea dispare în traficul infernal, cu atât mai mult cu cât soluțiile întârzie să apară. Așa că poate cea mai bună recomandare, făcută chiar de un conducător auto, este să reînvățăm mersul pe jos.
Sociologii spun că în trafic, comportamentele șoferilor sunt influențate de mai mulți factori.
CMS ŞEF ANDREI IGNAT – preşedintele Senatului Academiei de Poliţie Al.I.Cuza: Lipsa educației, lipsa empatiei, lipsa răbdării, trăim într-o societate care se grăbește către ce, către cine, către cum, habar nu avem. Infrastructura rutieră care la noi este abia la începuturile sale de modernitate.
În 2024 principalele cauze ale accidentelor rutiere sunt legate de indisciplina pietonilor si a biciclistilor, dar și de viteza cu care circulă mașinile, precum și de neacordarea priorității. Toate acestea se regăsesc și în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului.
Accidente rutiere în 2024:
- indisciplina pietonilor-18%
- viteza-16%
- neacordare prioritate vehicule-9%
- neacordare prioritate pietoni-8,9%
- alte cauze-37%
surse: Poliţia Română/TVR
18.12.2024