O masă caldă la școală este pentru unii elevi singura pe care o au într-o zi. Vorbim despre copiii din familii cu probleme financiare, determinați astfel să vină la ore. Reducerea abandonului școlar este o problemă a sistemului de ani de zile, iar autoritățile caută soluții. Școlile în care programul masa caldă a fost implementat au înregistrat prezența la ore de sută la sută. Masa caldă este, însă, un avantaj și pentru ceilalți elevi și părinții acestora.
Pe elevii din comuna Sudiți, județul Ialomița, îi așteaptă de acum la școală și un prânz cald. Copiii au venit nerăbdători la noua cantină deschisă special pentru ei. Au avut în meniu ciorbă și piure.
Bucătăria complet utilată și sala de mese au costat 160.000 de euro, bani investiți de o fundație, cu ajutorul sponsorilor.
Isabela Ştefan Iorga, Fundaţia Şoapta Florilor: Această școală figura pe lista celor care au cerut ajutor prin PNRR, dar nu au obținut, de aceea ne-am gândit să venim în această comunitate.
Vasile Şincan, primarul comunei Sudiţi, judeţul Ialomiţa: Este o egalitate de șanse, se bucură împreună de masă.
Fundația va plăti masa de prânz a copiilor și pentru anul școlar 2025-2026. Autoritățile locale vor căuta apoi fonduri pentru a continua programul.
Masa caldă la școală și-a dovedit eficacitatea până acum.
La Școala Nr. 7 din Viișoara, un cartier al municipiului Bistrița, abandonul școlar a ajuns la zero, după implementarea unui astfel de program.
Aproape jumătate dintre cei 328 de elevi provin din familii defavortizate, cu venituri reduse.
sursa: TVR
28.02.2025