Acest website folosește cookies, continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai mult.
Accept
Speranta TVSperanta TVSperanta TV
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Reading: Un ultim sondaj Eurobarometru arată un nivel record de încredere în UE în ultimii ani
Share
Font ResizerAa
Speranta TVSperanta TV
Font ResizerAa
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Caută
  • PROGRAM TV
  • LIVE
  • ARHIVĂ
  • DONEAZĂ
Follow US
  • Advertise
Știri

Un ultim sondaj Eurobarometru arată un nivel record de încredere în UE în ultimii ani

Last updated: 1 decembrie 2024 3:18 pm
Published: 1 decembrie 2024
Știri
93 Views
7 Min Read
SHARE

Cel mai recent Eurobarometru publicat vineri de Comisia Europeană pe site-ul său arată cel mai înalt nivel de încredere în Uniunea Europeană din 2007 şi cel mai mare sprijin acordat vreodată monedei euro. Sondajul arată, de asemenea, că europenii au o viziune mai optimistă cu privire la viitor. Ei ar dori ca UE să fie mai puternică şi mai independentă, în special în faţa provocărilor globale actuale.

Încrederea în UE se află la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani

51 % dintre europeni (56% din români) tind să aibă încredere în UE, acesta fiind cel mai ridicat nivel al rezultatelor din 2007 până în prezent. Încrederea în UE este cea mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (59 %). 51 % dintre europeni au declarat că au încredere în Comisia Europeană, ceea ce constituie un alt record în ultimii 17 ani.

Aproape trei sferturi dintre respondenţi (74 %) afirmă că se simt cetăţeni ai UE, cel mai ridicat nivel din peste două decenii. În plus, mai mult de şase din zece cetăţeni UE (61 % în UE, 67% în România) sunt de asemenea optimişti cu privire la viitorul UE.

În acelaşi timp, 44 % dintre cetăţenii UE (53% în România) continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 38 % au o imagine neutră, iar 17 % au o imagine negativă despre UE.

De asemenea, s-au înregistrat tendinţe pozitive în majoritatea ţărilor implicate în procesul de aderare care au făcut obiectul sondajului. Majoritatea cetăţenilor tind să aibă încredere în UE: Albania (81 %), Muntenegru (75 %), Kosovo (70 %), Georgia (58 %), Macedonia de Nord şi Bosnia şi Herţegovina (56 % fiecare) şi Republica Moldova (52 %). În Turcia, 42 % (cu patru puncte procentuale mai mult decât sondajul anterior) tind să aibă încredere în UE, iar în Serbia 38 % (+ 2 puncte procentuale). 38 % dintre respondenţii din Regatul Unit (+ 6 puncte procentuale) împărtăşesc, de asemenea, această opinie.

Europenii doresc o Uniune mai puternică, mai independentă şi mai sustenabilă

GAS ONE

Aproape şapte din zece respondenţi (69 %) sunt de acord că UE dispune de competenţe şi instrumente suficiente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia mondială. În mod similar, 69 % sunt de acord că Uniunea Europeană este o oază de stabilitate într-o lume aflată în criză.

Potrivit europenilor, securitatea şi apărarea (33 %) ar trebui să fie principalul domeniu prioritar pentru acţiunea UE pe termen mediu, urmate de migraţie (29 %), economie (28 %), climă şi mediu (28 %) şi sănătate (27 %). În acelaşi timp, 44 % din totalul cetăţenilor consideră că asigurarea păcii şi stabilităţii va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieţii lor pe termen scurt, urmată de asigurarea aprovizionării cu alimente, servicii medicale şi produse industriale în UE şi gestionarea migraţiei (ambele 27 %). În ceea ce priveşte domeniile specifice de acţiune ale UE în sectorul curat, europenii consideră că UE ar trebui să acorde prioritate energiei din surse regenerabile (38 %), urmată de investiţiile în agricultura durabilă (31 %), de infrastructura energetică (28 %) şi de investiţiile în tehnologii curate (28 %).

Sprijin istoric ridicat pentru moneda euro şi optimism din ce în ce mai mare cu privire la economie

Sondajul Eurobarometru a înregistrat cel mai mare sprijin din istorie pentru moneda comună, atât în UE în ansamblu (74 %), cât şi în zona euro (81 %). În ceea ce priveşte percepţia asupra situaţiei economiei europene, 48 % dintre europeni (în creştere cu un punct din primăvara anului 2024) o consideră bună, în timp ce 43 % (în creştere cu două puncte) o consideră slabă. Percepţia asupra situaţiei economiei europene s-a îmbunătăţit constant din toamna anului 2019. Numeroşi cetăţeni (49 %) consideră că situaţia economică europeană va rămâne stabilă în următoarele 12 luni.

Continuarea sprijinului pentru măsurile luate de UE ca răspuns la războiul din Ucraina

În faţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape nouă europeni din zece (87 % în UE şi 69% în România) sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război. 71 % dintre cetăţenii UE (66% în România) susţin sancţiunile economice împotriva guvernului, întreprinderilor şi persoanelor fizice ruse, iar 68 % (55% în România) sunt în favoarea acordării de sprijin financiar Ucrainei. Şase cetăţeni din zece sunt pentru acordarea de către UE a statutului de ţară candidată Ucrainei (56% în România) şi 58% (49% în România) sunt de acord cu finanţarea de către UE a achiziţionării şi furnizării de echipamente militare pentru Ucraina.

Războiul din Ucraina continuă să fie considerat cea mai importantă problemă la nivelul UE (31 % în UE, 32% în România) din cele 15 puncte din listă (urmat de imigraţie la 28 %, 15% în România, şi de situaţia internaţională la 22 %, 19% în România), în timp ce 76 % dintre respondenţii europeni sunt de acord că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o ameninţare la adresa securităţii UE.

Sondajul Eurobarometru standard cu numărul 102 (din toamna anului 2024) a fost realizat în perioada 10 octombrie – 5 noiembrie 2024 în cele 27 de state membre. Per ansamblu, au fost intervievaţi direct 26 525 de cetăţeni ai UE. De asemenea, au fost realizate interviuri în nouă ţări candidate şi potenţial candidate (toate, cu excepţia Ucrainei) şi în Regatul Unit. În România sondajul a fost realizat în perioada 10 – 30 octombrie 2024, fiind realizate 1 044 de interviuri.

sursa: TVR

01.12.2024

DONEAZĂ

Share This Article
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Copy Link Print
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne pe:

Adăugate recent

Speranta TV | Vremea întrebărilor - Invitat: Marius Mitrache
Vremea întrebărilor – Invitat: Marius Mitrache
Spiritual Vremea întrebărilor
12 iunie 2025
Lumini din trecut | 12 06 2025
Lumini din trecut
Lumini din trecut Spiritual
12 iunie 2025
Deschide Biblia: Ajutorul lui Dumnezeu
Deschide Biblia – Ajutorul lui Dumnezeu – Alex Ciurea
Deschide Biblia Spiritual
12 iunie 2025
Albena | Album de călătorie, cu Andreea Albu
Album de călătorie – Albena, Bulgaria
Album de călătorie Cultură
12 iunie 2025

Date de contact:

Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 38 – 38A Com. Voluntari, jud. Ilfov

Telefon: 021 269 03 41

Fax: 021 269 04 86

E-mail: contact@sperantatv.ro

Advertise

  • Advertise with us
  • Newsletters
  • Deal

Articole asemănătoare

Speranta TV | Tineri educați, fără șanse acasă, în România. 6 din 10 tineri ar pleca în străinătate dacă ar avea ocazia
Știri

Tineri educați, fără șanse acasă, în România. 6 din 10 tineri ar pleca în străinătate dacă ar avea ocazia

19 mai 2025
Speranta TV | Acord politic în Parlamentul European pentru aprobarea noii echipe a Comisiei Europene
Știri

Acord politic în Parlamentul European pentru aprobarea noii echipe a Comisiei Europene

21 noiembrie 2024
Speranta TV | Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal cumpărătorilor care plătesc cu cardul
Știri

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal cumpărătorilor care plătesc cu cardul

27 decembrie 2024
Temperaturile extreme
Știri

Temperaturile extreme vor afecta 50 la sută din populația urbană, până în 2040

22 octombrie 2024

Termeni și condiții

Toate informațiile și materialele folosite în acest site sunt rezervate în exclusivitate SPERANȚA TV.

Folosirea oricărui text, imagine, material, fișier sau obiect de construcție din acest site în alte scopuri decât cele necomerciale și cele specificate în site fără acordul scris al SPERANȚA TV este interzisă fiind protejate de legea dreptului de autor.

Cod deontologic

Trustul Media SPERANȚA

Director general:
Costel Gogoneață

Director de Programe și Redactor Șef:
Cristina Ișvan
Manager Resurse Umane și Dep. administrativ:
Ana-Maria Sandu
Branduri: Speranța TV
Radio Vocea Speranței
Academia Speranța
Hope Discovery
HopePlay

Date de contact

Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 38 – 38A
Voluntari, jud. Ilfov, cod postal 077190

Telefon: 021 269 03 41

E-mail: contact@sperantatv.ro

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI – CNA Adresa: Bd. Libertatii nr.14, sector 5, cod 050706, Bucuresti, Romania – www.cna.ro

ASOCIAȚIA CENTRUL MEDIA ADVENTIST

Reprezentant legal: Costel Gogoneață

Acționari:

Uniunea Adventistă,
Conferința Banat,
Conferința Moldova,
Conferința Muntenia,
Conferința Oltenia,
Conferința Transilvania de Nord,
Conferința Transilvania de Sud

 

Follow US
Copyright © 2024 Speranta TV
Gestionează consimțământul

Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informații despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțirea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Functional Mereu activ
Stocarea sau accesul tehnic este strict necesar pentru scopul legitim de a permite utilizarea unui serviciu specific solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul unic de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Stocarea sau accesul tehnic care este folosit exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformare voluntară din partea Furnizorului de Servicii Internet, sau înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi folosite în mod obișnuit pentru a vă identifica.
Marketing
Stocarea sau accesul tehnic este necesar pentru crearea de profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate, sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Preferințe
{title} {title} {title}
Bine ai venit

Logează-te

Username or Email Address
Password

Lost your password?