Este una dintre concluziile Indexului Mondial al Libertății Presei, un raport dat publicității astăzi, de Ziua Mondială a Presei. Studiul, realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF), a analizat situația jurnalismului din 180 de țări de pe toate continentele, luând în considerare schimbările politice, sociale și tehnologice.
Rezultatele sunt îngrijorătoare. Mediul pentru presă este considerat „rău” în șapte din zece țări și „satisfăcător” în doar trei din zece. Cercetarea arată că situația este „foarte gravă” în 31 de țări, „dificilă” în 42, „problematică” în 55 și „bună” sau „satisfăcătoare” în 52 de țări.
Marile probleme ale presei mondiale: dezinformarea, propaganda și inteligența artificială
Indexul de anul acesta relevă efectele rapide pe care industria știrilor false le are asupra libertății presei. În 118 de țări, adică două treimi din cele 180 de state evaluate, politicienii au fost adesea sau sistematic implicați în campanii masive de dezinformare sau propagandă. Se estompează diferențele dintre adevărat și fals, real și artificial, punând în pericol dreptul la informare. Capacitatea fără precedent de a schimba conținutul este folosită pentru a submina pe cei care întruchipează jurnalismul de calitate și pentru a slăbi jurnalismul în sine, se arată în raportul întocmit de Reporteri fără Frontiere.
Dezvoltarea remarcabilă a inteligenței artificiale face și mai multe ravagii în lumea media, care a fost deja subminată de Web 2.0. Raportul scrie că industria dezinformării difuzează conținut manipulativ la scară mare, așa cum a aratat și o investigație a consorțiului Forbidden Stories, un proiect co-fondat de RSF. Iar inteligența artificială nu ține cont de cerințele jurnalismului de calitate.
Cea de-a cincea versiune a Midjourney, un program de inteligență artificială care generează imagini de foarte înaltă definiție, ca răspuns la solicitările verbale, a alimentat rețelele sociale cu „fotografii” false din ce în ce mai plauzibile și nedetectabile. Iar multe dintre aceste postări devin virale.
04.05.2023