Merele românești sunt tot mai scumpe, iar unele soiuri au ajuns să coste aproape la fel de mult ca bananele. Producătorii pun prețurile mai mari pe seama secetei, dar și a dăunătorilor care le-au redus recoltele chiar și la jumătate față de toamna trecută. În aceste condiții, nu este exclus ca, în piețe și în magazine, să ajungă tot mai multe fructe din import. În piețe, cei mai mulți producători și comercianți vând merele cu 5 lei kilogramul. Unele soiuri precum „Bot de iepure” și „Renet” costă și mai mult, aproape cât bananele. Doar fructele mici sunt mai ieftine.
Producătorii pun creșterile de prețuri mai ales pe seama secetei și a căldurii neobișnuit de mari care le-au redus recoltele chiar și la jumătate față de toamna trecută.
Tudor Neagoe, pomicultor, Voineşti, jud. Dâmboviţa: Am făcut 50 de tone în 2023. În 2024 se fac 20, 25, exagerat așa. (…) Din toate soiurile vorbim.
Producții mai mici au fost și din cauza dăunătorilor.
Valerica Petrache, pomicultor, Potoceni, jud. Buzău: Anul asta este o producție la jumătate față de anul trecut din cauza gândacilor păroși care au apărut în primăvara la floare și au mâncat miezul. (…) Nu prea le stropim de obicei.
Pomicultorii cer sprijinul autorităților în condițiile în care există riscul ca și recoltele de anul viitor să fie compromise.
Ion Oprea, pomicultor, Voineşti, Dâmboviţa: Facem apel la domnii guvernanți să se uite și la acest sector. Acești oameni vor munci și anul viitor degeaba pentru că mugurele se formează în iunie, iulie, mugurele de rod, și acest pomi nu vor mai avea ce rodi nici la anul. Deci vor trebui îngrijiți, ținuți pe linia de plutire fară a lua roade nici în toamna viitoare.
În aceste condiții, fermierii se așteaptă ca în piețe și în magazine să ajungă mai multe fructe din import. Cele conservate s-au scumpit deja. Potrivit statisticilor, în august, prețurile erau mai mari cu aproape 10% decât în aceeași perioadă a anului trecut.
sursa: TVR
28.09.2024