La târg, companii din toată ţara oferă posturi la hoteluri şi restaurante, supermarketuri, saloane de înfrumuseţare, în industria auto şi nu numai.
”Căutăm oameni care să ne ajute în grădini. Căutăm şi ingineri constructori, şi specialişti în irigaţii, contabili. Pentru muncitori necalificaţi avem între 2000 şi 2500 de lei. Pentru ceilalţi, peste 3000, în funcţie de experienţă”, spune Ioana Constantinescu, reprezentant companie.
Hanna, fostă profesoară, lucrează din aprilie la Timişoara, la un lanţ de supermarketuri. Acum ea caută conaţionali pentru angajare.
”Oameni minunaţi m-au ajutat să mă angajez. Am venit în martie aici, stresaţi. Dvs., românii, sunteţi atât de drăguţi”, e de părere Hanna Kholodovska, refugiată din Ucraina.
”Experienţa noastră este una foarte bună cu refugiaţii din Ucraina. Lucrează foarte bine. Colegii noştri au găsit metodele să se înţeleagă cu ei, aplicații pe Google. Noi vrem să-i păstrăm. Unii nu mai au la ce să se întoarcă”, susține și Florin Fofiu, reprezentant companie de componente auto, Oradea.
Din peste 3,2 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut graniţele în ultimul an, doar în jur de 107 mii au ales să rămână în ţara noastră. Majoritatea s-au înregistrat pentru protecţia temporară. Dintre aceştia, doar aproximativ cinci mii s-au angajat în România, după 24 februarie, când a izbucnit războiul de lângă noi.
În jur de 1300 de ucraineni încearcă acum să-şi găsească un post prin agenţia de ocupare a forţei de muncă.
sursa: TVR
22.01.2023