După reacțiile stârnite odată cu noul plan cadru, ministrul Educaţiei ar putea face un pas înapoi și să lase limba latină în trunchiul comun, dacă dezbaterile publice nu vor conduce către o altă soluţie. Şi pentru Istorie se poartă discuţii cu specialişti pentru a găsi cele mai bune formule în noile planuri cadru pentru liceu. Declaraţiile au fost făcut de ministrul Educaţiei, în emisiunea Info Edu, de la TVR INFO.
Cele mai intense dezbateri din spațiul public sunt legate de Istorie, disciplină cu mai puține ore în ultimii ani de liceu. Va fi afectată formarea civică a elevilor, transmit cadrele didactice.
Andrei Avram, profesor de Istorie, Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti: Se pierd ore la Ştiinţe Sociale, se pierd ore din trunchiul comun, la clasa a XI-a şi XII-a, aici este foarte important şi ce fel de istorie studiem. Nu putem să studiem trunchiat. Pentru a înţelege mai bine Istoria românilor trebuie să ne familiarizăm cu anumite concepte pentru a putea fi înţeleasă mai bine, bineînţeles putând fi integrată şi în istoria universală.
Prof. univ. dr. Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Nu mi se pare în regulă ca atunci când tu intri într-un nou ciclu să stăm până în ultimul moment al acelui ciclu în care copiii să înveţe cu adevărat elemente importante despre istoria naţională. Lumea trebuie să înţeleagă că dacă vom adopta planurile cadru se schimbă şi programa.
În licee, colegii se fac calcule pragmatice, legate de numărul de ore.
Marina Ștefania Manea, profesoară de Limba şi literatură română, Colegiul Naţional „M. Viteazul”, Bucureşti: În situaţia mea punctual, în colegiul meu se pierd ore pentru că clasele a Xi-a, a XII-a Real, în timp ce în alte licee unde există profil umanist se adaugă o oră în plus. Într-o economie simplă a discuţiei evident că ore nu se pierd, în cazul disciplinei mele se adaugă ore. Dar punctual, pentru situaţia mea, da, se pierd ore la acest profil Real.
Cătălin Ciupală, profesor de Matematică, Colegiul Naţional „A. Şaguna”, Braşov: Noi trebuie să privim aceste planuri cadru şi prin prisma viitorului absolvenţilor care vor preda în sistem. Concret: la clasele cu profil pedagogic, în ghilimele, dispar două ore de matematică. Păi două ore de matematică pe care le laşi la dispoziţia elevului ţinând cont că el s-ar putea să nu-şi aleagă matematica. Dar dacă ai o viitoare învăţătoare care nu face deloc matematică în clasele a XI-a, a XII-a, se duce la facultate nu face deloc matematică, dar face didactica matematicii, păi ce didactică să faci dacă tu nu ai nici măcar o bază?
În ceea ce priveşte Limba Latină, ministrul Educaţiei anunţă că e posibilă o revenire asupra deciziei.
Prof. univ. dr. Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: În această perioadă de dezbatere cu colegi din zona Latinei ei au un semn de întrebare că şcoala e suficient de responsabilă ca să facă acest lucru? Sigur că nu îmi place să aud această evaluare, fiindcă dacă şcolile nu sunt responsabile atunci ce facem? Începem să le reglementăm toate aspectele specifice? Dar sunt tentant, dar o să vedem, repet după dezbateri, că în cazul Latinei, să nu lăsăm totul chiar la decizia şcolii, să fie o prezenţă şi o formulare de sus în jos din partea ministerului.
Planurile-cadru sunt în dezbatere publică până pe 6 martie, dar termenul s-ar putea prelungi dacă nu se ajunge la un consens larg.
sursa: TVR
03.02.2025