E stare de urgență în insula grecească Santorini din cauza seriei de cutremure care a început în urmă cu două săptămâni. Unele au avut magnitudine de 5,2 şi mulţi localnici au părăsit insula de teamă să nu fie şi mai rău. Restricţiile anunţate de Protecţia Civilă din Grecia, rămân în vigoare cel puţin până la 1 martie.
Autorităţile au decis instituirea stării de urgenţă pentru a putea mobiliza rapid resurse umane şi materiale. Sunt posibile acum diverse lucrări de infrastructură, fără licitaţie publică.
Experţii spun că valul de cutremure din Santorini nu da semne să se oprească şi, probabil, acum se înregistrează vârful activităţii seismice.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Santorini e o zonă activă geologic, exact la acest fenomen asistăm acum, multe cutremure medii, care nu reprezintă un risc pentru insulă. Însă datoria mea de prim-ministru este să fiu prudent. De aceea, mobilizăm resursele de infrastructură ale statului, pentru a fi gata în cazul unui cutremur mai mare.
Au loc seisme la aproximativ fiecare 10 minute. Această activitate seismică este cauzată de mişcarea plăcilor tectonice şi nu de vulcanii din zonă. Dar, potrivit experţilor, e posibil ca trepidaţiile să relanseze activitatea vulcanică.
Guvernul de la Atena discută deja despre cum să ajute financiar întreg arhipelagul, ţinând cont că lanţul de cutremure îi pus pe turişti pe fugă, aşadar se anunţă un sezon estival foarte slab.
sursa: TVR
08.02.2025