… ADUCEȚI-VĂ AMINTE DE DOMNUL CEL MARE ȘI ÎNFRICOȘAT ȘI LUPTAȚI PENTRU FRAȚII VOȘTRI, PENTRU FIII VOȘTRI ȘI FETELE VOASTRE, PENTRU NEVESTELE VOASTRE ȘI PENTRU CASELE VOASTRE!
NEEMIA 4:14
Familia este unitatea socială primară a societății noastre; ea îndeplinește rolul vital al dezvoltării generațiilor prezente și viitoare. În acest sens, Ellen White scria, în 1905: „Restaurarea și înnobilarea omenirii începe în cămin. Lucrarea părinților este mai importantă decât oricare alta…Bunăstarea societății, succesul bisericii, prosperitatea națiunii, toate depind de influența căminului” (Divina vindecare, p. 349).
Părinții trebuie să fie primii învățători ai copiilor lor, iar căminul trebuie să fie prima lor școală. Ei au datoria ca din Sfintele Scripturi și din Cartea Naturii să-i învețe căile Domnului și trebuie să facă acest lucru fără încetare. Astfel, copiii nu numai că vor ști care sunt așteptările cu privire la ei, dar își vor da seama și când au făcut ceva rău.
Părinții trebuie să înțeleagă caracteristicile mintale, emoționale și spirituale ale copiilor în diferitele lor etape de dezvoltare. Fără aceste cunoștințe, părinții se pot trezi că aruncă sămânță bună pe un teren care nu este pregătit să o primească.
O învățătură, chiar și sârguincioasă, nu este eficientă dacă nu este întărită prin exemplu. „Există un singur mod de a-ți crește copilul astfel încât să meargă pe calea pe care trebuie s-o urmeze: acela de a merge împreună cu el pe ea” (Abraham Lincoln). Părinții nu pot să-și trimită copiii pe calea cea bună, ci trebuie să-i conducă pe ea. Calitățile părinților ies în evidență, adesea, atunci când copiii au ajuns la adolescență. Copiii își admiră părinții, adolescenții îi cântăresc.
Avem privilegiul să colaborăm cu cerul în cea mai importantă lucrare încredințată pământenilor. Timpurile pe care le trăim sunt timpuri de criză. Trebuie să luăm poziție pentru familiile noastre și să facem tot ce putem mai bine ca să le apărăm și să le păstrăm întregi. Este timpul să acționăm!