Trăim într-o eră în care viața devine din ce în ce mai complexă, iar presiunile de a fi un părinte „perfect” par să nu se mai termine. Jucării, activități extra-curriculare, gadgeturi și standarde sociale tot mai ridicate – toate acestea ne pot sufoca, ca părinți, și ne pot distrage de la esențial: relația cu copiii noștri. Aici intervine parentingul minimalist, o abordare care, pe cât de simplă pare la suprafață, pe atât de profundă este în esență. Și tocmai aceste atuuri îl face să se potrivească mănușă și taților.
Ce este parentingul minimalist
O abordare simplificată pentru părinții moderni, ar fi rezumatul definiției acestui nou trend în parenting. Parentingul minimalist este un stil de creștere a copiilor bazat pe reducerea la esențial. Esența sa este să vă concentrați pe ceea ce contează cu adevărat pentru dezvoltarea emoțională, socială și intelectuală a copilului, eliminând surplusul de activități, obiecte și chiar presiuni.
Această abordare nu înseamnă să renunțați complet la toate bunurile materiale sau să trăiți într-o casă goală. Este mai degrabă o invitație de a elimina „zgomotul” din viața de zi cu zi – fie că este vorba despre jucării care nu mai sunt utilizate, programări inutile sau comparațiile toxice cu alți părinți. Un aspect cheie al acestui stil este calitatea relației dintre părinte și copil, nu cantitatea de resurse investite. Este despre timp petrecut cu sens, în loc de timp „bifat” pe lista de responsabilități.
Această filosofie a fost adaptată la nevoile familiilor moderne în care părinții recunosc că se confruntă cu o suprasaturare informațională și materială. Un studiu din 2023, intitulat „When Less Is More: Understanding the Adoption of a Minimalist Lifestyle Using the Theory of Planned Behavior” (n.red: Când mai puțin înseamnă mai mult: înțelegerea adoptării unui stil de viață minimalist folosind teoria comportamentului planificat), analizează factorii socio-psihologici ce influențează adoptarea unui stil minimalist. Deși focusul este pe minimalism în general, rezultatele pot fi aplicate și parentingului minimalist.
Un alt studiu, realizat de Pew Research Center în 2023, a arătat că părinții din generația millennial sunt cei mai susceptibili să adopte această abordare. Mai ales în contextul pandemiei COVID-19, când mulți au redescoperit importanța lucrurilor simple: timpul petrecut în familie, joaca liberă și conectarea autentică.
De ce se potrivește mănușă taților
Parentingul minimalist nu simplifică doar viața copilului, ci și pe cea a părinților. Fiecare decizie eliminată din rutina zilnică le oferă mai mult timp și energie pentru a se concentra pe relații. Astfel, parentingul minimalist este potrivit mai ales pentru părinții care:
- simt că jonglează cu prea multe responsabilități și au nevoie de o metodă mai clară pentru prioritizare;
- vor să reducă consumul excesiv de resurse, fie din motive financiare, fie ecologice;
- își doresc o conexiune mai profundă cu copiii lor, fără a se simți prinși într-o cursă pentru a oferi „mai mult”;
- preferă structura, dar fără rigiditate, și vor să-și crească copiii în moduri care încurajează independența și creativitatea.
„Această abordare este ideală pentru tații care caută să fie mai prezenți în viața copiilor lor. Îi ajută fără să simtă că trebuie să își măsoare succesul prin numărul de activități sau lucruri oferite. Parentingul minimalist se potrivește perfect cu abordarea mai pragmatică și orientată spre soluții a taților, mai puțin aplecați spre a complica lucrurile și preferă soluții directe și eficiente”, spune psihoterapeutul de cuplu, familie și copii, Ramona Ivan.
sursa: Hotnews
09.12.2024