Cardul de sănătate va putea fi folosit direct de pe telefon, la fel cum funcţionează cardurile bancare, iar întregul istoric de tratament va fi disponbil la fel ca tranzacţiile înregistrate în aplicaţiile băncilor. Proiectul costă 100 de milioane de lei şi e finanţat cu bani europeni. Noul sistem ar urma să devină funcţional cel mai devreme anul viitor.
Sistemul tehnic pe baza căruia funcționează cardul național de sănătate e vechi din 2016, iar prin PNRR Guvernul a obținut 100 de milioane de lei pentru a muta cardul de sănătate în spațiul virtual. Acesta va putea fi folosit de pe telefonul mobil, cu ajutorul dispozitivelor contactless, la fel ca și cardurile bancare.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: Ceea ce mă interesează pe mine foarte mult e ca în aplicația unică a statului pe care o dezvoltăm la ministerul nostru să existe un cod QR care să poată să fie scanat tot prin aceeași aplicație, pe care să o aibă medicii direct de pe telefon.
În 2025, fiecare rețetă prescrisă de medic va fi înregistrată în aplicație și va putea fi deschisă printr-o simplă scanare a cardului. Acolo vor apărea toate medicamentele pe care le-a primit un pacient.
Medicii de familie se tem că pentru ei schimbarea va aduce noi cheltuieli. De exemplu, pentru a cumpăra dispozitive de tip contacless folosite la scanarea cardurilor.
Platforma în care sunt înregistrate acum cardurile de sănătate încă se blochează frecvent. Iar medicii sunt nevoiți să introducă manual datele pacienților.
Asociațiile care reprezintă pacienții speră ca noul sistem să îmbunătățească actul medical.
Vasile Barbu, președinte, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: Introducerea acestei aplicații este mai la îndemână pentru marea majoritate a populației. Pacientul va putea fi informat cu privire la serviciile de care a benficiat, ce sume s-au decontat.
Deocamdată proiectul e în etapă de achiziție publică, adică urmează să fie desemnată firma ce se ocupă de soft.
sursa: TVR
11.05.2024