Localitatea Bran atrage anual peste 1 milion de turiști români și străini, iar principalul punct de atracție este Castelul Bran, aflat în administrare privată. Din pacate, însă restul localității stațiunii lasă de dorit ca aspect. Primăria comunei are multe proiecte de modernizare a zonei, însă cele mai multe sunt blocate din lipsa banilor.
Cel mai nou proiect vizează transformarea parcului central într-un punct de atracție turistică însă nici această inițiativă nu are o soluție certă de finanțare.
Dacă grădina castelului Bran a fost amenajată cu gust și este îngrijită de administratorul privat al clădirii, în vecinătate lucrurile nu au evoluat în bine. În parcul central nu s-au schimbat multe.
Primaria și-a propus să reabiliteze spațiile verzi, să schimbe mobilierul urban, să creeze terasamente, să schimbe poarta de acces și să construiască un pavilion pentru activităţi cultural-artistice. Deocamdată, proiectul este în faza de avizare și de identificare a finanțării, pentru că bugetul local nu poate acoperi investiția.
Cosmin Feroiu – primarul comunei Bran, jud. Braşov: Am primit cu 2 milioane lei mai putin anul acesta si avem peste 10 proiecte în derulare, pe Anghel Saligny, PNRR, CNI, unde trebuie să asigurăm cofinantarea și suntem în situația să drămuim cât mai bine banii. Probabil nu vom reusi într-un an, dar într-un termen relativ de 2-3 ani sperăm să avem acest obiectiv finalizat.
Și zona din jurul bisericii ortodoxe și a fostului spital comunitar construit de Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, va fi transformată în grădină publică. Autoritățile își pun speranța în fondurile europene. Ca să ajungă acolo însă, turiștii au nevoie de trotuare.
În comuna Bran mai este în derulare un proiect de asfaltare a 20 de străzi, din care, până acum, au fost finalizate primele trei.
sursa: TVR
03.03.2025