De sărbători obișnuim să cumpărăm mult mai multă mâncare decât reușim să consumăm. Repetăm de fiecare dată aceeași greșeală și, din dorință de a avea o masă plină, îmbelșugată, facem exces de zel, dar și de alimente. După câteva zile, aproximativ o treime din alimentele cumpărate ajung la coșul de gunoi.
După fiecare sărbătoare petrecută cu mese îmbelșugate, sute de tone de alimente ajung la gunoi. În mai toate tomberonele stau caserole întregi cu mâncare.
În această perioadă, 80 la sută dintre deșeuri sunt resturi alimentare. La Iași, conducerea operatorului local de curățenia susține că, totuși, anul acesta cantitatea de alimente aruncate este mai mică față de Paștele trecut, când s-au adunat din oraș 400 de tone de mâncare.
Cătălin Neculau, director, Salubris Iaşi: Anul acesta cu 2% mai putine alimente au ajuns în pubelele ieșenilor. Colegii mei găsesc în punctele gospodărești și pe lângă cimitire, pungi întregi cu alimente aruncate la gunoi.
Soluții exista pentru mâncarea rămasă, dar nealterată.
Potrivit Comisie Europene, românii aruncă anual aproximativ 5 milioane de tone de alimente, ceea ce ne plasează pe locul 9 în Uniune ca volum total de deșeuri alimentare.
Un singur cetățean aruncă în medie la gunoi, 130 de kilograme de alimente pe an.
Un paradox, având în vedere că puterea de cumpărare e din ce în ce mai scăzută și mulți ajung să se împrumute ca să aibă masa încărcată, mai ales de sărbători.
sursa: TVR
24.04.2025