În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în întreaga lume la 21 septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi drept o zi dedicată consolidării idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.
Dar pacea nu se obţine doar prin depunerea armelor. Este nevoie de construirea unor societăți în care toți oamenii să poată prospera. Implică crearea unei lumi în care oamenii sunt tratați în mod egal, indiferent de rasă.
După cum a spus secretarul general António Guterres:
“Rasismul continuă să otrăvească instituțiile, structurile sociale și viața de zi cu zi în fiecare societate. El continuă să fie un factor de inegalitate. Și continuă să priveze oamenii de drepturile lor fundamentale. Acesta destabilizează societățile, subminează democrațiile, erodează legitimitatea guvernelor și… legăturile dintre rasism și inegalitatea de gen sunt inconfundabile.”
Pe măsură ce conflictele continuă să izbucnească pe tot globul, determinând oamenii să fugă, la frontiere, asistăm la discriminarea bazată pe rasă. Pe măsură ce COVID-19 continuă să ne atace comunitățile, vedem cum anumite grupuri au fost lovite mult mai puternic decât altele. Pe măsură ce economiile suferă, vedem ură și violență îndreptate împotriva minorităților.
Cu toții avem un rol de jucat în promovarea păcii. Iar combaterea rasismului este o modalitate crucială de a contribui.
Putem depune eforturi pentru a desființa structurile care înrădăcinează rasismul în mijlocul nostru. Putem sprijini mișcările pentru egalitate și drepturile omului de pretutindeni. Putem să ne exprimăm împotriva discursului instigator la ură – atât offline, cât și online. Putem promova antirasismul prin educație și justiție reparatorie.
Tema din 2022 pentru Ziua internațională a păcii este “Pune capăt rasismului. Construiește pacea”.
21.09.2022