Violenţa în rândul tinerilor chiar a crescut în ultimii ani. Conform unui raport realizat de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), aproape o treime dintre elevii români nu se mai simt în siguranţă la școală.
Cauzele sunt multiple. În primul rând ar fi de spus că, deși violenţa şcolară nu este un fenomen nou, în trecut ea s-a manifestat mai degrabă în spaţiul relativ autonom al şcolii, pe când acum lumea şcolii a căpătat permeabilitate crescută, ca şi transparenţă instituţională, asimilând tensiunile şi dificultăţile cu care se confruntă societăţile contemporane, notează un raport UNICEF despre violenţa din școlile românești.
Faptul că violenţele și evenimentele tragice sunt atât de mediatizate și aduse constant în atenţia publicului, iar tinerii sunt atât de expuși unui stil de relaţionare şi unui comportament social care pune accent pe violenţă, în detrimentul unor strategii de gestionare şi rezolvare a conflictelor, nu are cum să ajute. „Nu este necunoscut faptul că elevii devin din ce în ce mai influenţaţi de violenţa şi manifestările vulgare din mass-media şi din reţelele sociale… Injuriile, insultele şi ţipetele au devenit un lucru uzual în rândul tinerilor, atât în mediul şcolar, cât şi în afara acestuia”, se plâng specialiștii în educaţie.
Situaţia s-ar putea să fie însă și mai gravă acasă. În România se raportează peste 15.000 de cazuri de violenţă asupra copiilor pe an, însă realitatea este că în spatele fiecărui caz raportat se ascund peste 100 de cazuri care sunt neraportate”, spune UNICEF. Iar acestea sunt doar cazurile grave. Toleranţa faţă de formele „moderate” de violenţă, precum pălmuirea și umilirea, este mult mai mare. Un studiu naţional realizat de Salvaţi Copiii România în 2013 arăta că 63% dintre copii sunt bătuţi acasă de către părinţi, iar 20% dintre părinţi considerau că pedeapsa fizică este un mijloc de educaţie.
România este semnatara principalelor acorduri şi documente europene şi internaţionale referitoare la respectarea drepturilor copilului şi protejarea acestuia de diferitele forme de violenţă, iar legislaţia naţională acoperă în mare parte gama manifestărilor de violenţă, copiii de vârstă şcolară fiind protejaţi împotriva violenţei fizice şi verbale, sexuale, a toxicomaniei şi a diverselor forme de exploatare, cât şi împotriva unor potenţiale surse de instigare la violenţă sau influenţare a comportamentului minorilor prin emisiunile din cuprinsul programelor radio sau TV. Problema este punerea lor în practică și schimbarea mentalului colectiv în ce privește educaţia primită acasă, toleranţa diversităţii și gestionarea confictelor.
sursa: semneletimpului.ro
08.06.2023