România se pregătește pentru o nouă provocare. Și cu un posibil impact de proporții, pe măsură ce viitura formată pe cursul superior al Dunării se apropie de țara noastră. Specialiștii de la Apele Române au anunțat că se așteaptă în cel mult o săptămână la un debit apropiat de record, de peste 9.500 de metri cubi pe secundă. Specialiștii sunt în teren și monitorizează nivelurile Dunării și linia de apărare de pe întregul sector românesc. Ministrul Mediului susține însă că infrastructura hidrotehnică va face față fluviului în condițiile în care, în Budapesta, situația devine dramatică, de la o oră la alta.
Autoritățile române fac ultimele pregătiri la Porțile de Fier, barajul care va prelua uriașa viitură formată pe Dunăre. După o lună de secetă, fluviul a înregistrat o creștere bruscă a debitului, după trecerea ciclonului Boris prin Europa Centrală.
„Specialiștii de la Apele Române, alături de cei de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, monitorizează permanent debitele Dunării și fac schimburi de date cu experții de la nivelul țărilor din bazinul hidrografic al Dunării”, anunță Apele Române într-un comunicat.
Conform prognozei INHGA, disponibilă astăzi pe site-ul www.hidro.ro, debitele Dunării sunt în creștere și vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu față de valoarea actuală (4200 mc/s) și cu mult peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).
sursa: TVR
20.09.2024