La aproape trei luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare a sticlelor de plastic încă nu a fost introdus în toate magazinele. Puține puncte de colectare, multe aparate defecte și lipsă de informare. Sunt concluziile la care au ajuns mulţi utilizatori ai sistemului de returnare. Şi ministrul Mediului recunoaşte că mai sunt lucruri de îmbunătăţit.
Multe persoane care au vrut să returneze ambalajele sunt nemulțumite că nu li se acceptă toate sticlele. Alții preferă să arunce recipientele.
Ministrul Mediului recunoaște că sunt probleme în Sistemul de Garanție-Returnare. Nu puține sunt situațiile în care aparatele de colectare nu funcționează. Mai mult, potrivit ministrului, unii comercianți ar vrea să renunțe la aparatele de reciclare.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Sistemul este departe de a fi perfect. Bineînțeles că e frustrant atunci când ajungi la magazin cu sacoșa plină cu pet-uri și constanți că aparatul nu funcționează pentru că tocmai ce s-a umplut. Se pare însă că unii actori au cam obosit și vor să fugă din hora reciclării și sunt câteva cazuri izolate de producători care vor să iasă din horă. Apelează la diferite instrumente, fie deschid procese prin diferite instanțe de judecată. Mesajul meu rămâne la fel de clar și de ferm. Reciclarea nu e un subiect care poate fi tratat la fără frecvență.
Prin Sistemul de Garanție-Returnare, pentru fiecare sticlă cumparată dăm în plus 50 de bani. Dacă ambalajele ajung în centrul de colectare, primim fie un bon cu valoarea totală a sticlelor colectate, fie banii cash la casa de marcat.
Dacă în luna decembrie au fost colectate în jur de 30 de mii de ambalaje, în ianuarie s-au adunat 2,2 milioane, iar în februarie sunt peste 18 milioane. Chiar dacă trendul este pozitiv, numărul ambalajelor reciclate este mic în comparație cu numărul sticlelor puse pe piață. Doar în ianuarie au fost introduse în magazine peste 178 de milioane de ambalaje.
sursa: TVR
29.02.2024