Societatea Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 1 a Centralei Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de Sâmbătă, din cauza condițiilor meteo. Deconectarea s-a produs în condiții de siguranță. Vântul a fost la rafală de 75-80 km/h, până la 100 km/h. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețelele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate, atrăgea atenția ministerul de resort, într-un comunicat transmis ieri seară.
SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de Sâmbătă, ca urmare a condițiilor meteo. Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță. Toate sistemele unității funcționează și răspund conform proiectului în astfel de situații.
Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.
Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment, în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit, potrivit calculelor ministerului.
Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme, dă asigurări aceeași instituție.
“Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
sursa: TVR
19.11.2023