Restaurante care vor colabora cu ospătarii de la distanță, aplicații de mobile banking care ne vor răspunde vocal la întrebări despre conturile noastre sau aplicații ce ne vor traduce în limba nativă, în timp real, într-un limbaj cât mai accesibil chiar și cele mai tehnice specificații. Acestea sunt doar câteva dintre soluțiile dezvoltate pe bază de inteligență artificială care par să fie soluția la criza forței de muncă.
Așa ne vor fi preluate, în câțiva ani, comenzile la restaurant: cu ajutorul unei tablete amplasate lângă masă.
Ospătar la distanță – este soluția găsită de Ciprian la criza forței de muncă din domeniul HoReCa: „În România avem un deficit undeva la 50 de mii de ospătari. Această soluţie poate fi gândită ca şi un serviciu pentru restaurante. Am primit cereri şi din partea hotelurilor să folosească acest serviciu ca şi recepţionar. Se adresează multor industrii, industrii unde ai nevoie de oameni care să vorbească cu oameni.„
Aplicația înlocuiește ospătarul prezent fizic în restaurant cu unul conectat prin video-call. Comanda este plasată prin apel video şi adusă, mai apoi, la masă, de chelnerii din locație.
Nu doar munca personalului din restaurante se poate reduce, ci și timpii de servire a clienților.
Acelaşi scop are şi aplicația de mobile banking care răspunde prin mesaje audio chiar şi celor mai punctuale întrebări.
Sabin Iliescu, reprezentant bancă comercială: Dacă îţi pierzi cardul trebuie să reacţionezi urgent şi trebuie să ştii ce ai de făcut şi atunci poţi să pui întrebarea şi primeşti imediat instrucţiunile necesare. Faţă de serviciile clasice de call center, în care trebuie să suni, să te autentifici, să aşteptaţi până intri în discuţie cu un operator uman.
Inteligenţa artificială este deja folosită cu succes, de ani buni, în mai multe domenii, printre care şi cel al traducerilor.
Alina Bîrsan, antreprenor în domeniul traducerilor: Este uşor să te gândeşti că ştiu engleză, pot să traduc orice din engleză. Ca să poţi să fii ultra specialist într-un domeniu cum ar fi de exemplu aparatură medicală trebuie să faci foarte multă documentare şi să ai foarte multă experienţă în a face această transpunere de conţinut într-o formă utilă utilizatorului final.
Una din 3 companii de la noi din ţară foloseşte deja un instrument de inteligenţă artificială, iar 4 din 10 iau în considerare să implementeze inteligenţa artificială în viitorul apropiat.
Inteligența Artificială va face ca, în următorii 5 ani, 14 milioane de locuri de muncă să dispară, potrivit unei analize făcute de Forumul Economic Mondial. Dar nimeni nu va rămâne fără job, deoarece inteligenţa artificială va crea, în schimb, 70 de milioane de locuri de muncă şi va genera economiei mondiale o creștere de 14% până în 2030.
sursa: TVR
08.07.2024