În Spania uleiul de măsline a devenit cel mai scump aliment din ultimul an, cu o creștere de sută la sută. Mulți spanioli au renunțat să-l mai cumpere. Prețul exorbitant afectează și fabricile de conserve, care și-au înjumătățit producția.
Anul trecut o sticlă de ulei de măsline costa în jur patru euro. Acum însă litrul de ulei de măsline în supermarketuri se apropie de 10 euro, dublu față de anul trecut. Principala cauză este seceta prelungită care a făcut ca producția de măsline să scadă la jumătate.
În schimb, uleiul de floarea soarelui a scăzut de la 3,5 la 1,5 euro. Așa că mulți spanioli și-au schimbat obiceiurile de consum.
Scumpirea uleiului de măsline afectează și alte sectoare de producție. Fabricile de conserve înregistrează pierderi uriașe.
Spania este lider în producția de ulei de măsline asigurând 70% din necesarul de pe piața europeană și 45% la nivel mondial, cu peste 2,75 de milioane de hectare cultivate. Jumătate de recoltă însă a fost compromisă, criza generată de secetă ar putea afecta și piețele internaționale.
sursa: TVR
15.09.2023