Transportatorul olandez KLM încheie parteneriate feroviare pe anumite rute, în timp ce țări precum Austria și Franța încearcă să restricționeze rutele aeriene interne unde sunt disponibile trenuri. În Spania, Germania și Austria prețul biletelor de tren a fost redus, devenind astfel mai atrăgător pentru cetățeni. Totuși, mai e mult până la o schimbare reală cu privire la transporturi.
La începutul acestui an, Franța a promis că vine cu o nouă legislație care va interzice zborurile scurte pe o serie de rute interne. Printre ele: cursele de la Aeroportul Paris Charles de Gaulle la Bordeaux, Nantes, Lyon și Rennes, precum și o rută Lyon – Marsilia.
Oficialii europeni au aprobat ideea, numai că au cerut ca trenul să circule și dimineața devreme, și seara târziu, astfel încât călătorii să aibă posibilitatea să petrească în destinația aleasă în jur de opt ore și apoi să revină în punctul de plecare. În plus, Uniunea Europeană a punctat că este important ca rutele să nu fie mai lungi de două ore și jumătate.
Pentru a se putea alinia cerințelor partenerilor europeni, francezii au ajuns să elimine până la urmă doar trei rute: cele care leagă aeroportul Paris-Orly de orașele Bordeaux, Nantes și Lyon. Numai că impactul s-a dovedit zero. Acele rute fuseseră deja eliminate în 2020. Tot ce s-a decis, deci, în mai este doar să nu se includă din nou aceste rute în ofertele operatorilor de zbor.
În 2020, Guvernul austriac a salvat transportatorul național, Austrian Airlines, cu condiția să anuleze toate zborurile pentru care o călătorie pe calea ferată ar putea dura mai puțin de trei ore. În realitate, doar ruta de zbor Viena-Salzburg a fost eliminată, iar numărul de curse de tren pe această rută a crescut. O călătorie la fel de scurtă, de la Viena la Linz, a fost mutată pe calea ferată încă din 2017. În același an, guvernul a lansat și o taxă de 30 de euro (32 de dolari) pentru toate zborurile sub 350 de kilometri (220 de mile) cu plecare de pe aeroporturile austriece.
Spania a anunțat planuri de reducere a zborurilor pentru călătoriile care, dacă ar fi făcute cu trenul ar dura mai puțin de două ore și jumătate. Măsura ar urma să fie implementată până în 2050.
Aviația în ansamblu reprezintă în prezent aproximativ 2,5% din emisiile globale de carbon. Dar contribuția sa globală la schimbările climatice este estimată a fi mai mare, datorită celorlalte gaze emise și a infrastructurii necesare funcționării aeroporturilor. Emisiile din aviație în Europa au crescut în medie cu 5% de la an la an între 2013 și 2019, potrivit Uniunii Europene.
Dacă tot traficul aerian pe rute de sub 500 de kilometri ar trece la o altă formă de transport public, s-ar economisi 5% din emisiile de carbon intracomunitare. Sunt rezultatele unui raport din 2022, comandat de Asociația Europeană a Liniilor aeriene regionale (ERA), împreună cu o serie de alte organisme din industria aerospațială.
Companiile aeriene nu plătesc taxe pe combustibilul din UE. În plus, biletele de avion sunt scutite de TVA. Sunt beneficii de care nu se bucură alte mijloace de transport.
Când vorbim despre trecerea la calea ferată, unii atrag atenția asupra unui dublu standard. Pentru zborurile în Europa se au în vedere, atât eliminarea unora dintre ele, cât și reducerea cotelor de carbon, fără ca cineva să se gândească la măsuri serioase pentru ce se întâmplă în afara spațiului comunitar, când vine vorba despre călătoriile foarte lungi.
sursa: TVR Info
30.05.2023