Sunt produse scumpe, precum cele anti-cancer, dar şi altele foarte căutate, precum antiviralele. Nu luaţi medicamente din surse nesigure sau de pe net, să nu riscaţi! – avertizează autorităţile. Doar în farmaciile autorizate există un sistem care poate depista rapid medicamentele contrafăcute. Şi se anchetează astfel de cazuri.
Fiecare cutie originală de medicamente are un cod QR unic, pe care farmacistul îl scanează când omul vine cu reţeta, Dacă acel cod a mai fost folosit, sistemul informatic dă imediat alerta. De 4 ani, România este conectată la baza europeană de date care verifică medicamentele. Toţi actorii de pe piaţa farma de la noi sunt înscrişi în platformă.
În sistemul naţional de verificare a medicamentelor sunt înrolate aproape zece mii de farmacii şi aproximativ 600 de spitale şi 400 de distribuitori. Lunar, în sistem sunt verificate între 47 şi 65 de milioane de tranzacţii. Iar oficialii spun că la fiecare 10 mii de verificări sunt doar 3 alerte false.
Sistemul indică situaţia aprovizionării, a consumului de medicamente și poate estima dacă urmează o criză. Autorităţile române vor să aibă din timp astfel de date, dar e nevoie şi de un acord la nivel european, şi de modificări legislative.
În toată Europa, iarna aceasta au lipsit diverse antibiotice, din cauza crizei materiilor prime din China şi India. Oficialii români se aşteaptă să mai fie probleme şi cu alte medicamente. Spun că întârzierile în livrarea unor materiale precum foliile de aluminiu sau cutiile de carton sunt tot mai dese.
Sute de medicamente lipsesc temporar sau sunt retrase de tot de pe piaţă, fiindcă sunt prea ieftine în România. De la 1 iulie, ar urmă să fie introdusă o nouă formulă de calcul pentru preţuri. Se caută o soluţie şi pentru taxa clawback.
”Trebuie să menţinem profitabilă industria farmaceutică românească şi lucrul acesta este un proces în care o parte din responsabilitate va fi probabil în Parlamentul României”, declară și Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
16.02.2023