Tot mai mulți antreprenori au început să renunțe la afaceri. Numărul firmelor radiate de la Registrul Comerțului a crescut cu peste 25%, numai în primele zece luni ale anului, în comparație cu perioada similară din 2023. În același timp, interesul pentru a deschide o firmă a început să scadă. Specialiștii spun că fenomenul e o consecință mai ales a modificărilor fiscale prea dese.
În România, numai în primele zece luni ale anului, au fost radiate de la Registrul Comertului peste 67.000 de firme. Numărul lor a fost mai mare cu peste 25% decât în perioada similară a anului trecut. Și numărul societăților care și-au suspendat activitatea a crescut cu peste 21%, iar cel al profesioniștilor care au intrat în insolvență a fost mai mare cu aproape 10% față de aceleași interval, arată statisticile oficiale.
Specialiștii spun că fenomenul e o consecință mai ales a impredictibilității fiscale.
Adrian Bența, consultant fiscal: O primă cauză este creşterea cheltuielilor (…) generate de majorările succesive de salarii minime, ceea ce a presupus şi mai multe taxe către buget, generate de creşterea cheltuielilor cu utilităţile, (…), costurile la combustibili, cu serviciile, inclusiv cele de telefonie. O altă situatie (…) porneste de la faptul ca de la 1 ianuarie 2024 o persoană fizică poate să aibă în proprietate doar o singură microintreprindere. Atunci o parte din aceste microintreprinderi au intrat în procedură de închidere.
În primele zece luni din an, numărul firmelor nou-inființate a scăzut cu peste 15%, față de același interval din 2023.
Consultanții fiscali sunt de părere că dacă fenomenul va continua atunci inclusiv încasările statului riscă să fie afectate.
sursa: TVR
1012.2024