Ați observat în ultima vreme că unele dintre căutările dvs. pe Google v-au trimis către pagini greșite? Există un motiv pentru asta. Spammerii folosesc instrumente de inteligență artificială pentru a crea foarte mult conținut, iar algoritmii Google clasează unele dintre aceste pagini generate de roboți înaintea informațiilor pe care le vreți, de fapt, scrie The Wall Street Journal.
Acest lucru adaugă un nou nivel la trucurile care vă strică căutările, inclusiv anunțuri targetate înșelătoare și site-uri web de slabă calitate construite pentru a apărea în fruntea paginii de rezultate. În cel mai bun caz, acest clickbait este enervant. În cel mai rău caz, vă poate conduce la escrocherii menite să vă obțină numărul cărții de credit și alte informații personale.
Jurnaliștii de la The Wall Street Journal au făcut un experiment rapid. Au vrut să schimbe contul Google folosit pentru Gmail și au căutat „cum să schimb contul Google implicit”. Rezultatul de top, cu text mare și evidențiat, a condus la un articol postat pe LinkedIn.
Autoarea era Morgan Mitchell, manager de conținut la Adobe. Ea a semnat 150 de articole, toate scrise în format Q&A ușor de căutat. Multe dintre aceste articole includ numerele de telefon ale serviciului de asistență pentru clienți, soluția pentru problemele mai complexe – și pentru utilizatorii mai puțin pricepuți la tehnologie.
Problema este că Morgan Mitchell nu există. Iar numărul de telefon din articol nu aparținea nici Google, nici Adobe. Probabil, ea este doar o născocire a imaginației unor inteligențe artificiale, iar numărul este o modalitate de a înșela utilizatorii neștiutori.
În urma unei analize independente, rezultatele Google sunt de o calitate mai bună decât cele ale motoarelor de căutare concurente, a declarat un purtător de cuvânt al Google. „Sistemele noastre de combatere a spam-ului ne ajută să menținem căutarea 99% fără spam”, a spus acesta, adăugând că firma analizează feedback-ul utilizatorilor și actualizează instrumentul de căutare de mii de ori pe an.
Google reprezintă peste 91% din căutările la nivel global, dar există o mulțime de pericole și în acele rezultate. Inteligența artificială generativă nu face decât sporească pericolele.
sursa: G4Media
20.02.2024