Bangladesh se luptă cu cel mai grav focar de dengue din istorie, cu peste 600 de persoane ucise și 135.000 de cazuri raportate din aprilie, a declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre experții OMS a dat vina pe criza climatică și pe modelul meteorologic El Nino, relatează CNN.
Sistemul de sănătate al țării se luptă să facă față afluxului de bolnavi. Nu sunt nici suficiente paturi, nici personal medical. Numai în 12 august au fost aproape 10.000 de spitalizări, potrivit OMS.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-un briefing de presă miercuri că din cele 650 de persoane care au murit de la începutul focarului în aprilie, 300 au fost raportate în august. În timp ce febra dengue este endemică în Bangladesh, cu infecțiile atingând de obicei un vârf în timpul sezonului musonic, anul acesta creșterea cazurilor a început mult mai devreme, spre sfârșitul lunii aprilie.
Tedros a spus că OMS sprijină guvernul și autoritățile din Bangladesh „pentru a consolida supravegherea, capacitatea de laborator, managementul clinic, controlul vectorilor, comunicarea riscurilor și implicarea comunității”, în timpul focarului. „Am instruit medici și am trimis experți pe teren. Am furnizat, de asemenea, provizii pentru a testa dengue și pentru a sprijini îngrijirea pacienților”, a spus el.
Dengue este o infecție virală, care provoacă simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri de cap, dureri musculare și articulare, febră și erupții cutanate pe întregul corp. Se transmite la om prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat și nu există un tratament specific pentru boală.
Dengue este endemică în peste 100 de țări și în fiecare an se infectează între 100 milioane și 400 de milioane de oameni, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
sursa: TVR
08.09.2023