Într-o lucrare publicată în JAMA Pediatrics, o echipă de cercetători de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA (CDC) a arătat că aproximativ 1 din 11 elevi din clasele 6-12 din Statele Unite a folosit produse din canabis în ţigări electronice. Conform datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate, aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a, peste 20% din elevii de clasa a X-a și aproximativ 10% dintre elevii de clasa a VIII-a au folosit ţigări electronice cu tutun sau marijuana în anul 2017.
„Numărul mare al utilizatorilor de ţigări electronice este o preocupare pentru sănătatea publică. (…) Orice formă de utilizare a produselor din tutun, marijuana sau alte derivate este nesigură în rândul tinerilor, indiferent dacă sunt fumate, fără fum sau electronice”, a declarat Katrina Trivers, epidemiolog în cadrul CDC.
Răspândirea rapidă a ţigărilor electronice, care funcţionează prin încălzirea unui lichid până la vaporizare, a fost semnalată pentru prima dată într-un raport din anul 2016, care a indicat o creștere de 900% a consumului de ţigări electronice de către elevii de liceu în perioada 2011-2015.
Adolescenţii care au consumat ţigări electronice au avut un risc de până la de patru ori mai mare de a folosi marijuana în decurs de un an de la începerea folosirii dispozitivelor, au arătat experţii, într-un studiu publicat. În sensul acesta, dr. Ana Navas-Acien, profesor de știinţe medicale de la Universitatea Columbia, a subliniat că „utilizarea produselor din tutun, a ţigărilor electronice, a derivatelor pare să preceadă cumva consumul de marijuana”.
Cercetătorii au evidenţiat în urma unui alt studiu mai multe motive care îi determină pe adolescenţi să înceapă să fumeze. Atât lipsa implicării părinţilor în relaţia cu copiii, cât și istoricul familial al consumului de tutun sau de marijuana afectează decizia de a fuma sau nu a adolescenţilor. O proporţie de 43% dintre tinerii care fumează în mod regulat au părinţi absenţi, iar 47% au un tată mai puţin implicat în relaţia cu ei. Dacă adolescenţii au cel puţin un părinte fumător, aproape 61% ajung să fumeze regulat. În ceea ce îi privește pe cei care nu fumează, doar 36% au părinţi fumători. Consumul de tutun la adolescenţi este în strânsă legătură și cu relaţiile disfuncţionale dintre părinţi. Experţii subliniază că 35% dintre adolescenţii care fac parte din astfel de familii devin fumători.
Un alt motiv pentru care 28% dintre adolescenţi încep să fumeze este influenţa grupului. Majoritatea adolescenţilor fumători, 70%, au cel mai bun prieten fumător, spre deosebire de o mică parte, 20%, dintre tinerii nefumători al căror cel mai bun prieten este fumător.
sursa: semneletimpului.ro
02.07.2023