Noul an școlar bate la ușă. De luni, aproape 3 milioane de elevi se vor întoarce în bănci. Unii sunt nerăbdători să revină în clase, alții văd școala ca pe o pedeapsă și tot mai puțini cred că învățământul tradițional pregătește copiii pentru viață.
Potrivit unui studiu recent, doar 34% dintre români mai cred că școala românească formează adulții responsabili de mâine. Iar cei mai mulți sunt din mediul rural, unde şcoala este privită ca o poartă de scăpare din mediile defavorizate.
În mediul urban, părinții caută cele mai bune școli pentru copiii lor. 28% dintre ei și-au transferat copiii la alte școli în perioada gimnaziului, 10% intenționează să schimbe şcoala, în timp ce 19% sunt nehotărâți.
Principalele motive pentru care părinții își transferă copiii la alte școli sunt legate de calitatea educației, schimbarea domiciliului, conflicte cu profesorii sau situații de bullying.
Partea bună este că tot mai mulți părinți investesc în educația copiilor, pe care îi încurajează să studieze ce le place.
În timp ce peste 70% dintre părinții ai căror copii au absolvit liceul sau facultatea spun că au întâmpinat dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Iar rata șomajului în rândul tinerilor este tot mai mare.
sursa: TVR
07.09.2024