Cârnaţii, șunca, hot-dog-ul și alte preparate din carne pot constitui cauza dezvoltării diabetului sau a atacurilor de cord, arată un studiu al Școlii de Sănătate Publică de la Harvard.
Factori agravanţi ar putea fi substanţele folosite pentru conservarea preparatelor.
„Pentru a diminua riscul de atac de cord și diabet, oamenii ar trebui să fie foarte atenţi ce tip de carne consumă,” a declarat Renata Micha, autorul studiului. „Carnea procesată precum șunca, salamul, cârnaţii, este cea mai periculoasă”, a adăugat cercetătorul.
Asociaţia Producătorilor de Carne din America a obiectat în privinţa acestor concluzii spunând că ele sunt rezultatul unui singur studiu, care stă împotriva altor cercetări știinţifice și a Ghidului American pentru Nutriţie. „În cel mai bun caz, ipoteza merită studiată mai în profunzime,” afirmă James Hodges președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne.
Cele mai multe ghiduri de nutriţie recomandă un consum scăzut de carne.
„Studiile individuale care au urmărit legătura dintre ebolile cardiovasculare și consumul de carne au avut rezultate variate. Însă foarte puţine studii urmăresc efectele consumului de carne făcând distincţie între carnea roșie procesată și cea neprocesată„, spun cercetătorii.
surse: Reuters/ semneletimpului.ro
11.06.2023