Consumul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial – echivalentul unui suc dietetic fast-food de mărime medie pe zi – a crescut cu 20% riscul unei bătăi neregulate a inimii, numită fibrilație atrială, în comparație cu persoanele care nu au băut nimic, a constatat un nou studiu, scrie CNN.
Fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii descrisă adesea de multe persoane care o au ca un „tremur” al inimii în piept.
Consumul unui număr similar de băuturi cu adaos de zahăr a crescut riscul de apariție a acestei afecțiuni cu 10%, în timp ce consumul a aproximativ 120 de militau de sucuri neîndulcite, cum ar fi sucul de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială, a constatat studiul.
„Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără și cu puține calorii, precum și băuturile îndulcite cu zahăr și riscul crescut de fibrilație atrială”, a declarat Penny Kris-Etherton, profesor emerit de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, într-o declarație. Ea nu a fost implicată în noul studiu.
În timp ce studiul nu a putut arăta decât o asociere între băuturile îndulcite și fibrilația atrială, relația a rămas după ce s-a ținut cont de orice susceptibilitate genetică la această afecțiune. Un studiu din 2017 a constatat că persoanele cu strămoși europeni aveau un risc de aproximativ 22% de a moșteni această afecțiune.
sursa: TVR
19.03.2024