Statutul elevului, propus de Ministerul Educației și pus în dezbatere publică, a ajuns motiv de controversă. Una dintre propuneri se referă la trimiterea elevilor care deranjează orele într-o sală specială, unde vor sta supravegheați de un cadru didactic. Nu este o sală de detenție, a precizat ministerul, după ce au apărut mai multe comentarii cu privire la această prevedere.
Dacă deranjează ora, profesorul poate decide să dea afară elevul din clasă. Acesta ar urma să stea într-o altă sală din școală, dedicată în mod obișnuit lecturii sau completării fișelor de lucru, sub supravegherea unui alt cadru didactic. Iar părinții vor fi înștiințați în scris despre incident.
Nu este o sală de detenție, a ținut să precizeze Ministerul Educației, care a subliniat că sintagma nu se regăsește în documentul pus în dezbatere publică. Totuși, propunerea din Statutul Elevului a stârnit controverse.
Iuliana Constantinescu, reprezentant Federația Asociațiilor de Părinți: Ni se pare că se merge foarte mult pe zona de pedeapsă excesivă, cum să pedepsim copilul, cum să îl dispciplinam cu biciul și excludem partea de preventive, de a descoperi ce se întâmplă de un copil care ajunge să aibă un comportament agresiv în școală.
El se va simți marginalizat și problema lui se va adânci. Comportamentul vine dintr-o problemă psihologică, noi, ca adulți, putem găsi soluții, ca să nu adâncim problema prin atitudinea noastră, spune un părinte.
Nici elevii nu sunt de acord. Într-o postare pe contul de socializare, președinta Consiliului Național al Elevilor a scris că prevederea ar putea fi folosită de profesori pentru a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora, fără să fie un câștig nici pentru elev, nici pentru cadrul didactic.
Chiar și unii profesori sunt sceptici.
Monica Gheorghe, director Școala Nr.1, Buzău: Am fost în proiect Erasmus în Spania, cu elevii, și ei au văzut că acolo elevii care deranjau orele erau scoși din sală și un profesor, psihopedagog, stătea cu elevul și încerca să discute pe marginea a ceea ce au făcut la ore. Nu știu cât de bine se poate plia la noi.
Fără telefoane la ore, profesorii pot confisca mobilele
Proiectul face referire și la telefoanele mobile. Unele școli interziceau folosirea acestora în timpul orelor, prin regulamentele școlare proprii. Acum însă, Ministerul Educației vrea să generalizeze această practică și să dea posibilitatea profesorilor să confiște echipamentul electronic, până la finalul cursurilor, când va fi restituit doar părintelui.
Ce să facă cu telefonul? Înțeleg să îl folosească după ore, ca să își sune părinții sau altceva. Nu văd necesitatea unui telefon în timpul orelor sau chiar în pauză.
Cred că ar fi mai indicat să le ia, să le strângă într-o cutie, undeva, și să le dea la finalul orelor, nu să le confiște.
Exmatriculare fără drept de reînscriere
Ministerul propune și sancțiuni mai dure pentru elevi.
Acestea pornesc de la observație sau mustrare scrisă, până la exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor și una foarte drastică, exmatricularea fără drept de reînscriere, însă doar pentru elevii din învățământul postliceal.
Oficialii din Educației așteaptă în următoarele zece zile sugestii pentru îmbunătățirea măsurilor propuse în Statutul Elevului.
sursa: TVR
14.06.2024