Multe spitale din România au devenit „acasă” pentru pacienții abandonați de familii sau care nu au unde să se ducă. Unii sunt bătrâni, alții au dizabilități sau pur și simplu sunt singuri pe lume. Pentru ei, statul trebuie să găsească soluții, spune Avocatul Poporului, care a analizat situația la nivelul țării. E nevoie de centre speciale pentru aceste persoane, care nu mai sunt urgențe medicale, ci urgențe sociale, spun experții.
An de an, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara ajung peste 50 de pacienți ai nimănui. Din urgenţe medicale devin urgenţe sociale, iar pentru ei, la fel ca pentru alte mii de cazuri, salvarea nu vine de nicăieri.
Cele mai multe persoane asistate social ajung în spital în secțiile de boli infecţioase și pneumologie şi rămân acolo internate până la 20 de zile, costul tratamentului este suportat de spital, pentru că cei mai mulți sunt neasigurați.
De cele mai multe ori sunt persoane vârstnice sau trecute de 50 de ani, oameni fără adăpost sau despre care familia nu mai vrea să ştie nimic. Sunt trataţi, întâi în unităţi de primiri urgenţe, apoi în secţii, iar de aici începe lupta găsirii unui adăpost.
Dr. Cristian Oancea, manager, Spitalul Victor Babeș, Timișoara: Dacă serviciul de asistență socială nu reușește să dea de aparținători sau nu le găsim un cămin, ajung să fie acești oameni ai spitalului și ajung să decedeze la noi.
Mihaela Stănciulescu, consilier, Avocatul Poporului: Pentru aceşti pacienţi nu se pot efectua, la acest moment, admiteri ale persoanelor adulte cu dizabilități în centre rezidenţiale sau pentru că serviciile rezidenţiale funcţionează la capacitate maximă.
Recordul unei internări fără nevoie de îngrijiri medicale aparține unui pacient de la Spitalul Săpoca. A venit la spital cu trimitere de la medicul de familie şi a rămas internat 12 ani. Familia nu l-a vizitat niciodată, nu voia să îl ia acasă, dar îi trimitea în fiecare lună pachet. Abia în iunie 2022 a fost transferat la un centru pentru persoane cu dizabilităţi din Buzău.
Consilierii Avocatului Poporului care au analizat datele din toate spitalele din România atrag atenția că aceşti oameni nu vor avea şansa unor îngrijiri corecte şi a unei vieţi normale fără servicii sociale alternative.
Cornelia Cor, consilier, Avocatul Poporului: De un sprijin real ar putea fi pentru persoanele adulte cu dizabilităţi internate ar fi înfiinţarea unor centre de asistenţă medico-socială. Însă DJASPC-urile au reclamat faptul că locurile în aceste unităţi sunt insuficiente.
Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi susţine că astfel de centre pot fi înființate, pentru că există o finanţare de 40 de milioane de euro. E a treia oară când aceşti bani sunt puşi la bătaie.
Romi Mihăescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități: E a treia oară pentru că nu s-au înscris. 40 de milioane de euro care pot fi daţi exact în infrastructură, presupune inclusiv să vină oameni să lucreze.
Avocatul Poporului consideră că este necesară şi înfiinţarea unor centre de criză, câte unul în fiecare judeţ, pentru admiterea temporară până la identificarea unei măsuri de protecție adaptată nevoilor persoanei.
sursa: TVR
13.03.2024