Spălarea fructelor nu este suficientă pentru a elimina reziduurile de pesticide, arată un nou studiu publicat în revista Nano Letters a Societății Americane de Chimie. Se pare că substanțele chimice toxice utilizate în agricultură pot pătrunde adânc în structura fructelor și nu pot fi îndepărtate complet prin simpla clătire.
Descoperirea de bază despre ineficiența spălării fructelor este importantă pentru consumatorii care cred că se pot baza doar pe apă pentru siguranța alimentară.
„Operațiunile tradiționale de curățare a fructelor nu pot elimina în totalitate pesticidele”, se arată în lucrare.
Când folosesc analize tehnice ale unui măr, cercetătorii au aratat că „rezultatele imagistice dovedesc faptul că pesticidele pătrund în stratul de coajă și în stratul de pulpă”.
Autorii cercetării au arătat că gradul de contaminare cu pesticide a scăzut atunci când coaja de măr a fost îndepărtată împreună cu o parte din stratul de pulpă.
„Acest studiu se străduiește să furnizeze sfaturi utile privind sănătatea consumatorilor”, a spus Dongdong Ye, profesor la Școala de Materiale și Chimie din China de la Universitatea Agricolă Anhui și autor al lucrării.
„Cercetarea arată că peelingul poate elimina în mod eficient aproape toate reziduurile de pesticide, în contrast cu practica frecventă de spălare. Acest lucru este de fapt util pentru a înțelege cum se mișcă aceste pesticide”, a spus Michael Hansen, de la Consumer Reports.
sursa: Adevărul
10.08.2024