Deși plătesc câte 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, pet sau doză cumpărată, mai mult de jumătate dintre români fie nu sunt interesați să își mai recupereze banii pe ambalaje, fie renunţă să le mai ducă la automate, din cauza cozilor sau defecţiunilor dese.
Anul acesta au fost puse pe piață aproape 5 miliarde de ambalaje din plastic, metal și sticlă. Dintre acestea, doar jumătate au fost returnate.
Cifra celor care returnează ambalajele este în creștere, iar datele RetuRO arată că rata lunară de colectare a ajuns în septembrie la peste 80%.
Chiar dacă rata de returnare a mai crescut în utlimele luni, media arată că mai mult de jumătate din ambalaje au ajuns la pubelă.
Ce se întâmplă totuși cu sumele încasate drept garanție? Reprezentanții RetuRO explică circuitul banilor între producători, comercianți și companie.
Anca Marinescu, manager de comunicare RetuRO: În momentul când un cumpărător își achiziționează o băutură, plătește 50 de bani garanția. Când returnăm ambalajul la orice comericant care vinde genul acesta de produse, ne putem recupera garanția înapoi. La rândul lui comerciantul primește acești bani de la RetuRO. O mică parte din acești bani rămân la RetuRO, și anume acele garanții nerevendicate.
Deși în spațiul public s-au vehiculat diverse sume care rezultă din garanțiile nereturnate, reprezentanții RetuRO spun că nu există deocamdată o cifră exactă. Și asta pentru că între momentul în care producătorul pune ambalajele pe piață și cel în care sunt returnate de cumpărători, pot trece câteva săptămâni sau câteva luni. Iar sistemul nu are nici măcar un an de când a intrat în funcțiune.
Anca Marinescu, manager de comunicare RetuRO: Noi vom fi nevoiți să ținem banii încă câteva luni, pentru că un produs pus în piață în luna noiembrie nu este returnat în luna noiembrie, pentru că nu ajunge nici măcar pe raft, darămite să mai fie și cumpărat și returnat.
Sumele care rezultă din nereturnarea ambalajelor sunt considerate sursă de venit pentru RetuRO, iar compania este obligată, prin hotărâre de Guvern, să reinvestească toți banii în funcționarea sistemului.
sursa: TVR
30.10.2024