Elevii de clasa a VIII-a susțin marţi, proba la Matematică din cadrul simulării Evaluării Naţionale. Lucrările vor fi scanate și vor fi corectate digital. Rezultatele vor fi comunicate pe 23 februarie.
Potrivit procedurii, probele încep la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore.
Subiectele sunt distribuite sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.
Simularea are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale.
Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.
Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Notele la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în desfăşurarea probelor simulării vor fi implicaţi aproximativ 24.000 de profesori asistenţi, aproape 6.000 de profesori evaluatori la Limba română şi tot atâţia la Matematică, aproape 500 la limba maternă. Se adaugă comisiile de organizare de la nivelul fiecăruia dintre cele peste 3.700 de centre de examen.
sursa: TVR
06.02.2024