Nu ar fi corect să plătim la fel pentru mai puțin, fără să știm. Sunt noi măsuri de protecţie pentru consumatori. Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru informarea corectă despre produsele cu gramaj micşorat, care nu au însă şi preţuri reduse. Toate alimentele importate ca materie primă și ambalate în România vor avea un adaos comercial limitat la cel mult 5%, susține ministrul Agriculturii. Guvernul pregătește o măsură similară și pentru produsele româneșți. E o concurență neloială, recunosc oficialii, după ce subiectul scumpirilor nejustificate, inclusiv la detergenți, a luat amploare.
Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență pentru limitarea adaosului comercial la produsele româneșți, dar nu se știe încă procentul. Sigur e că produsele alimentare neprocesate care vin din import și sunt doar ambalate în țara noastră vor avea adaosul redus la 5%.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Este o practică comercială neloială. Vedem produse româneșți cu adaos comercial foarte mare, iar produsele din import au adaos comercial foarte mic, ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte.
În paralel, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor le cere firmelor corectitudine și le obligă să informeze clienții când schimbă cantitatea produselor cu ambalaj și forme identice, dar păstrează prețul.
Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC: Dacă mergeți să cumpărați un produs la raft care luna trecută avea 400 de grame și luna asta are 320 de grame, veți afla cu ușurință acest lucru, pentru că va fi semnalat cu un afiș/poster suplimentar și va fi afișată și unitatea de referință a produsului.
Retailerii așteaptă lămuriri și susțin că aplicarea măsurii le-ar îngreuna munca și le-ar crește costurile.
Feliciu Paraschiv, vicepreședinte, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Înseamnă un om pe care trebuie să îl plătești, să îl disloci de undeva, dacă nu îl ai să îl angajezi, să facă o treabă în plus. Urmăriți preț pe kg este cel mai elementar mod să-ți dai seama dacă produsul e scump sau nu, nu cu supraaglomerări de etichete una roșie, una verde. O să facem un brăduț, un pom de iarnă la raft, cu etichete și atenționări, nu le mai poate citi nimeni.
Etichetarea produselor care și-au păstrat prețul dar au un gramaj mai mic i-ar putea îndemna pe operatorii economici să fenteze legea, atenționează economiștii.
Adrian Negrescu, analist economic: E o acțiune de genul Don Quijote luptă cu morile de vânt. Nu va fi o măsură cu efect în piață. Va fi așa de ușor de evitat încât nu se va vedea la raft. Probabil mulți dintre jucători care au redus gramajul vor reduce și prețul cu 1-2% și nu vor mai fi sub auspiciile acestui ordin al ANPC.
Pentru temperarea prețurilor de pe piața detergenților, premierul solicită intervenția Consiliului Concurenței.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: Va exista un control asupra pieței detergenților, unde există creșteri de prețuri total nejustificate. Vrem să întregim astfel cadrul măsurilor de stopare a scumpirilor demarat prin mecanismele de plafonare a prețurilor.
Avertismentul premierului vine după ce au fost reclamate scumpiri cu 26% la detergenți, fără niciun fundament economic.
sursa: TVR
17.05.2024