Legea transportului alternativ va fi modificată prin ordonanță de urgență după recentele proteste ale taximetriștilor. Tarifele dinamice care permit schimbarea costului unei curse în funcție de oră, aglomerație sau alți parametri, vor fi interzise. În plus, șoferii care fac transport alternativ vor obține mai greu autorizațiile. Noile reguli sunt criticate de reprezentanții firmelor de ridesharing, iar taximetriștii, deși susțin modificările, nu cred că vor fi aprobate.
Prin proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, guvernul intenționează să impună același reguli pentru șoferii care fac transport alternativ, cât și pentru taximetriști.
Proiectul propune un număr egal de licenţe de taxi şi autorizații pentru transport alternativ, eliminarea tariful dinamic, dar și obligația ca mașinile să nu fie mai vechi de 10 ani. Proiectul prevede și introducerea aceluiași tip de aparatură de taxare ca în cazul taxiurilor.
Firmele care fac transport alternativ ar urma să fie obligate să deţină autoturismele în patrimoniul propriu. Se vor elimina astfel contractele de comodat care se practică acum pentru a crește siguranța în trafic și a clienților, se arată în proiectul de ordonanță de urgentă.
Până acum, prevederile legii transportului alternativ au fost diferite de ceea ce prevede legea taximetriei.
sursa: TVR
10.03.2024