Prețurile mari la apartamente și case, dar și dobânzile ridicate la credite i-au obligat pe mulți români să amâne momentul achiziției. Unii dintre ei au început să investească în renovararea locuințelor în care trăiesc, astfel încât să obțină mai mult spațiu și mai mult confort. Dar mobila s-a scumpit în ultima perioadă, în condițiile în care reprezentații fabricilor reclamă costuri mai mari de producție.
Oana Popovici trăiește în Târgoviște. A venit în București, la un târg de mobilă și amenajări interioare că să caute accesorii pentru locuința.
Oana Popovici, client: Majoritatea populației caută locuințe mai mici din cauza costurilor. Poți să stai liniștit într-o locuință mai mică și foarte bine accesorizată, cu tot ce îți trebuie. Categoric și mie mi-ar plăcea un penthouse. Dar nu toată lumea și-l poate permite.
Mobila s-a scumpit în ultima perioadă. De exemplu, în februarie, prețurile au fost mai mari, în medie, cu aproape 7% decât în perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale.
Dumitru Blaga, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: S-a scumpit materia prima, la un moment dat a început să stagneze. Am avut și o majorare a salariului minim care vrând nevrând a dus la o majorare ușoară a prețului la mobilă. Nu văd o creștere a prețurilor la mobilă în perioada următoare.
Producătorii de mobilă și accesorii mizează pe vânzări mai mari. Au pregătit o gama largă de articole cu ajutorul cărora clienții pot să optimizeze spațiul.
Tranzacțiile cu imobile au crescut cu 30% în februarie, în comparație cu ianuarie. Asta după ce în prima luna a anului au înregistrat o scădere de peste 38% față de sfârșitul anului trecut. Târgul de mobilă și accesorii din București este deschis până pe 17 martie.
sursa: TVR
15.03.2024